NOĆ MUZEJA U ISTRI

DIGITALNA SADAŠNJOST I BUDUĆNOST: Od dlake do istarskih fresaka


Noć muzeja održala se diljem Istre. Mnoge su muzejske ustanove otvorile svoja vrata i posjetitelja nije nedostajalo. U Poreču je Noć muzeja održana u Istarskoj sabornici, ali je program započeo na otvorenom: noćnim obilaskom i razgledavanjem gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti uz stručno vodstvo kustosa Marina Martinčevića. Dok su stariji obilazili grad, u Sabornici je priređena radionica za djecu pod nazivom "Blago u srcu starog kompjutera".

U veseloj atmosferi, pred brojnom publikom umaške Noći muzeja, projicirani su dokumentarni filmovi "Grue-umijeće spremanja barki na drvene dizalice" koji prikazuje jedinstveni način čuvanja batana, barki od visokih valova. U drugom je filmskom zapisu predstavljena "Regata storica" (2001/2002), veslačka povijesna regata u Veneciji na kojoj od 2001. godine, s kraćim prekidom, nastupa i veslačka ekipa Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza" iz Umaga te Zajednice Talijana Savudrija uz kostimirane figurantice iz Muzeja Grada Umaga.

Dinamično je, zabavno, zanimljivo i poučno bilo na pazinskoj Noći muzeja, čije su programe kao i nekoliko proteklih godina kreirale tri ustanove na dvije lokacije: Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina u drevnom Kaštelu, a Državni arhiv u Pazinu u svojoj zgradi nekoliko stotina metara uzbrdo od Kaštela. Posjetitelji su osim po izložbama i programima na obje lokacije, kružili i između njih, družeći se i s muzejskim kustosima i s arhivistima, a da u Spomen domu istovremeno nije održan vrlo dobro posjećeni humanitarni koncert, svi su se složili da bi i pazinska Noć muzeja imala malo više publike.

U Labinu je otvorena likovna izložba "50 godina labinskih ateliera". Uz središnji događaj, a u skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja, predstavljeni su i digitalizirani infokisoci o povijesti Labina i o Matiji Vlačiću Iliriku. O izložbi koncipiranoj na bazi 400 radova te nekoliko plakata iz fundusa Narodnog muzeja Grada Labina, govorio je stručni voditelj Muzeja Vedran Kos.

Pod okriljem sove, prave noćne ptice, zaštitnoga znaka programa Noći muzeja, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" - Zavičajni muzej Buzet već se tradicionalno priključilo ovoj prestižnoj kulturnoj manifestaciji koja je održana u brojnim muzejima, galerijama i drugim organizacijama i ustanovama diljem Hrvatske.

U skladu s ovogodišnjom temom "Muzeji, inovacije i digitalna budućnost" kojom se potaknulo muzeje da promišljaju o novim načinima prezentacije svoje građe i svojih programa te osmišljavaju suvremene metode interakcije s publikom, u drevnoj palači Bigatto u starogradskoj jezgri ponudili su digitalnu radionicu noćnog fotografiranja muzejskih predmeta i postavljanje na Google mape koju je pripremila Sabina Damiani. Prezentaciju digitalizirane zbirke starih razglednica, ujedno i prvu u nizu muzejskih zbirki koje će u budućnosti biti dostupne on line, vodio je Saša Nikolić.

Ovogodišnjoj temi Noći muzeja svakako su najbliži bili u Bujama, gdje je Pučko otvoreno učilište sa suradnicima pripremilo podsjećanje na nekadašnjeg bujskog elektroničkog diva - Digitron. Ta je tvornica svojim inovacijama na elektroničkom polju zadivila Europu, jer je prvi džepni elektronički kalkulator proizveden u bujskim pogonima, a i danas pojam digitron sinonim je za džepne kalkulatore. Ovogodišnja noć muzeja upriličena je upravo na dan kada je 1971. godine osnovan bujski Digitron koji je ostavio ogromne pozitivne učinke na cijelo područje, naročito na gospodarski razvoj i naseljavanje. O tome je kroz niz fotografija, dokumenata, raznih proizvoda bilo riječi na prigodnoj izložbi "Digtron – utopia" punoj sjećanja i emocija, a pripremljen je i dokumentarni film u kojemu svjedoci tog vremena govore o važnosti Digitrona za razvoj i promociju Buja i cijele Bujštine. (GI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter