ZAGREB

Muzej Zagreb 80-ih otvoren u Šangaju, a poslije ide i u sve velike kineske gradove

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Muzej Zagreb 80-ih otvoren je u Šangaju sklopu projekta "Shangai 80s-Zagreb 80s" na jednoj do najfrekventnijih lokacija tog kineskog grada, gdje će se moći pogledati do 29. veljače 2020., nakon čega će u deset godina postav tog muzeja obići sve velike kineske gradove.  

O tome su u utorak izvijestili iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), s kojom je u suradnji i došlo do tog projekta i nedavnog otvaranja muzej u Šangaju, na lokaciji Cool Docks u neposrednoj blizini Bunda, jednoj od najatraktivnijih turističkih pješačkih zona.

Organizatorica projekta Muzeja 80-ih "Shangai 80s-Zagreb 80s" je Memory Bai, koja je bila i na otvaranju, uz još predstavnicu zagrebačkog Muzeja 80-ih Anastasiju Knežević, veleposlanika RH u NR Kini Darija Mihelina koji je tim povodom naglasio da su nakon vrlo dinamične "Godine kulture i turizma" građani Hrvatske i Kine puno novog naučili jedni o drugima kroz kulturne projekte i turističku promidžbu.

"Službeno zatvaranje te godine u Kini obilježavamo izložbom razdoblja 1980-ih, koja pokazuje koliko su se oba društva promijenila u posljednjih tridesetak godina", poručio je Mihelin, čestitajući svima na trudu oko te izložbe. Tom je prilikom naglasio i da su Hrvatska i Kina u odnosima koji "snažno napreduju i koji nas ujedno, zahvaljujući takvom intenzitetu, međusobno zbližavaju, ne samo u političkom i ekonomskom, nego sveopćem društvenom i kulturnom smislu".

Dokaz tome su i veliki broj kineskih turista koji dolaze u Hrvatsku, kojih bi do kraja ove godine moglo biti ukupno oko pola milijuna, kao i sve veće zanimanje Hrvata za Kinu kao kolijevku drevne civilizacije, ujedno i modernu gospodarsku velesilu.

"Iznimno me veseli ovo pojačano predstavljanje Hrvatske u Šangaju, posebice Zagreba, i to u susret 40. godišnjici prijateljstva dvaju gradova u 2020. Uz to, ove je godine otvorena i šangajska franšiza zagrebačkog Muzeja iluzija, a nedavno i izložba blagdanskih čestitki Muzeja za umjetnost i obrt u Muzeja umjetnosti Minsheng", kazao je Mihelin.

Direktorica TZGZ-a Martina Bienefeld smatra da će taj jedinstveni projekt izložbenog postava Zagreba iz 1980-ih biti zanimljiv kineskoj publici, a promovira i turističku ponudu grada.

"Zagreb stalno bilježi porast broja kineskih turista, a kako je 2019. bila i Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, vjerujemo da će ovaj projekt pridonijeti učvršćivanju turističkih, kulturnih i prijateljskih veza Zagreba i Šangaja, čije prijateljstvo iduće godine navršava 40 godina", zaključila je Bienenfeld.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum