ZAGREB

Carminho donosi "Glas Fada" 2. listopada u Lisinski

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog najavljuje, u nedjelju 2. listopada, jedinstveno glazbeno putovanje uz jednu od najhvaljenijih pjevačica fada, portugalsku umjetnicu Carminho.

Kći poznate fado pjevačice Terese Siqueire, Carminho je od rođenja bila okružena fadom i gitarama. Iako je odmalena pjevala i oduševljavala svojim glasom, brojne ponude koje je imala za snimanje albuma redom je odbijala, želeći steći zrelost koju zahtijeva izvođenje fada. Nakon završetka ekonomskog studija, putovala je i sudjelovala u humanitarnim misijama i tek nakon toga odlučila se prepustiti umjetničkim putovanjima.

Godine 2009. objavila je svoj prvi album "Fado", koji je postao jedan od najhvaljenijih albuma godine i desetljeća. Njime je otvorila srce Portugala, dok su se njezinu talentu otvorila vrata svijeta. Britanski časopis Songlines proglasio ga je 2011. albumom godine. Suradnjom s Pablom Alboránom u pjesmi "Perdóname", Carminho je postala prvom portugalskom umjetnicom koja se popela na prvo mjesto španjolske top-ljestvice. Nedugo nakon toga, izlaskom drugog albuma "Alma", održala je turneje po Europi i svijetu, ostvarivši nezapamćen uspjeh u Brazilu.

Godine 2013. osvojila je portugalsku nagradu Zlatni globus i nagradu Carlos Paredes, a oba njezina albuma prodana su u rekordnim nakladama. Uslijedili su albumi "Canto", "Carminho Canta Tom Jobim" te posljednji "Maria", kojim se predstavila i kao producentica te vrhunska pjesnikinja i skladateljica, stekavši status jedne od najvećih umjetnica u povijesti portugalske glazbe.

Časopis London Jazz News album je opisao kao "prekrasno ostvarenje; fascinantno raznolik, a opet ravnomjerno očaravajući album". Uslijedila je turneja po SAD-u i Kanadi, s više od 120 koncerata koji su, osim glazbom, publiku i kritiku očarali i vizualnom estetikom.

Njezino glazbeno putovanje izgradilo je Carminho kao umjetnicu snažne i promišljene odlučnosti koja nikada ne zaboravlja svoje korijene, u sebi nosi jezik nekoliko stoljeća, ali je itekako prisutna u svojem naraštaju – očiju uprtih prema svijetu i budućnosti, ističu iz Lisinskog. 

Koncert u Zagrebu ostvaren je u suradnji s Veleposlanstvom Portugala u Hrvatskoj u povodu obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između RH i Portugala.

Ulaznice su dostupne na blagajni Lisinskog te online na www.lisinski.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater