Povratak dizajnerice

BRANKA POPOV OSTOJIĆ Osebujan spoj jeseni i antike

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Blue fall je kolekcija inspirirana godišnjim dobom u kojem se upravo nalazimo - jeseni (ona se u obliku plavog lisca manifestira u detaljima na odjevnim predmetima i na samom nakitu) i antikom, dobom od čijih je monumentalnih djela prožeta jezgra našega grada. Antika se očitava u načinu oblikovanja odjevnih predmeta – drapiranju i samoj formi impozantnih kreacija. Tim načinom pristupa izradi ostala sam dosljedna principu održivosti i zero waste materijala na kojem se temelji sav dosadašnji rad, veli Branka Popov Ostojić

 

Branka Popov Ostojić pulsko-medulinska je akademska umjetnica koja se 2018., nakon više od 15 godina izbivanja, vratila u rodnu Pulu.

Neki se možda sjećaju njezinih originalnih kolekcija inspiriranih povijesnim kostimima koje je izrađivala neposredno nakon završetka pulske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i osvojenim prvim mjestom na Sposa newsu 2001., koji je ujedno bio i njen prvi nastup na tom modnom natjecanju. Ono što ju je izdvajalo od ostalih dizajnera, bila je njezina dosljednost temi. Osmišljavala je cijeli styling te sama izrađivala kostime i nakit, a povremeno i cipele te šešire, ukrase za glavu i torbe.

gg

Unikatne haljine i nakit

Upravo je zbog ljubavi prema stvaranju novog i originalnog te zbog odličnih kritika odlučila upisati Akademiju lepih umetnosti u Beogradu 2003. godine, smjer kostim, gdje je 2007. stekla diplomu kostimografa i diplomu modnog dizajnera. Ova svestrana multidisciplinarna umjetnica članica je i HDLU-a Istre te je u posljednje dvije godine izložila svoje radove na jednoj samostalnoj i više od 20 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Trenutno izlaže modnu ilustraciju malog formata u Galeriji Hermana u Puli na skupnoj izložbi minijatura "Face exhibition", u kojoj povezuje modni crtež i slikarstvo. Kratko je radila kao nastavnik likovne kulture, a bavi se i fotografijom. Mnoge svoje fotografije donirala je u dobrotvorne svrhe, neke krase plakate lokalnih udruga, a dvije fotografije su odabrane za predstavljanje ljepota lokalne flore i faune na kalendaru Općine Medulin.

Trenutno je u fazi dovršavanja nove kolekcije "Blue fall" modnog Brenda TAFT CRAFT by Branka Popov. Riječ je o kolekciji unikatnih haljina i ručno izrađenog nakita za jesen-zimu 2020./2021.

gg

- Blue fall je kolekcija inspirirana godišnjim dobom u kojem se upravo nalazimo - jeseni (ona se u obliku plavog lisca manifestira u detaljima na odjevnim predmetima i na samom nakitu) i antikom, dobom od čijih je monumentalnih djela prožeta jezgra našega grada. Antika se očitava u načinu oblikovanja odjevnih predmeta –drapiranju i samoj formi impozantnih kreacija. Tim načinom pristupa izradi ostala sam dosljedna principu održivosti i zero waste materijala na kojem se temelji sav dosadašnji rad, kako u modi tako i u izradi slika, pinjata i ostalih originalnih predmeta koje izrađujem. Kako je ovo prvi editorijal moje kolekcije nakon povratka u Pulu, svakako sam ga htjela obilježiti emotivnom notom. A ne znam bolji način od uključivanja "stare" postave u sam proces izrade i ovjekovječivanja cijele "come back" kolekcije. Moja vječna muza bila je jedna od mojih najboljih prijateljica, Martina Folo Milošević. Na moju sreću, ubrzo je pristala još jednom "ući" u moje kreacije i stati ispred mog objektiva. Frizuru je, poštujući moje smjernice (da ne kažem ograničenja), osmislila i izradila Đeni Pilar Mladenović, također dugogodišnja prijateljica koja je asistirala i pri fotografiranju. Sada, kada je sve prošlo, palo mi je na pamet da smo sve odrasle u istoj ulici. Make up je prilagodila i nanijela Sabrina Lučev iz pulskog kozmetičkog salona Asminka. Pošto je zbog cijelog konteksta Augustov hram bila idealna lokacija za snimanje photo shootinga, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner nam je velikodušno dala na raspolaganje dio prostora Galerije Cvajner tijekom cijelog foto-sessiona. Izuzetno sam zadovoljna krajnjim rezultatom i ovim putem bih se zahvalila cijeloj kreativnoj postavi i svima koji su doprinijeli njegovom ostvarenju, veli Branka Popov Ostojić.

gg

Prevladava tamno plava

Što se kolorita tiče, prevladava tamno plava, gotovo zagasita boja s primjesama srebrne od koje je izrađen isključivo nakit. Od materijala ovog puta je dizajnerica pri izradi koristila najkvalitetnije likre, pamuk, svilu, saten i taft (omiljen materijal dizajnerice po kojem je i nazvala svoj brend).

Kako kaže, sva njena djela nastaju od uglavnom jednobojnih materijala visoke kakvoće. Ukrase i nakit također izrađuje od ostataka spomenutih materijala te im posebnom obradom unosi novi karakter i osobine (jednobojno postaje višebojno, gladak materijal dobiva teksturu i slično…).

Kako je krenula cijela njezina priča s nakitom?, pitamo ovu dizajnericu.

- Ja sam osoba koja jako rijetko nosi nakit. Vjerojatno zato u rijetkim prilikama kada ga nosim volim da bude primijećen i "ower size". Dok ga još nisam sama izrađivala, imala sam ogroman problem pronaći glomazne naušnice male gramaže (težine). Sjećam se kako bih uvijek odustala nakon što bi ih stavila, a one bi mi razvukle ušnu resicu. Tijekom vremena pala mi je na pamet ideja o izradi naušnica i ostalog nakita od laganog materijala koji nas neće ometati pri nošenju, a opet biti efektan, kvalitetan i dugovječan, veli kreatorica.

Prodaju svojih kreacija za sada obavlja preko interneta i lokalnih galerija, a vlastitu internet stranicu će lansirati ovih dana.

gg

Bavi se i dekoriranjem rođendana. U sklopu toga izrađuje unikatne pinjate u koje, kako veli, ulaže mnogo vremena, umijeća, ljubavi i truda. Upravo zbog principa održivog razvoja i sve važnijeg recikliranja, one se ne uništavaju već umjetnica osmišljava razne načine pomoću kojih će djeca udruženim snagama "osloboditi" slatkiše kako bi se pinjate iskoristile bezbroj puta i stvarale što je manje otpada moguće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini