ZAGREB

Objavljena knjiga Benjamina Tolića "Stojim pred vama"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu Benjamina Tolića "Stojim pred vama", u kojoj su sabrani njegovi zadnji politički eseji, posthumno je u biblioteci Duh vremena objavio zagrebački nakladnik Alfa.

Autor pogovora književni kritičar Damir Pešorda napominje kako je u knjizi tridesetak Tolićevih "političkih priča" nastalih od 2019. do 2022. godine.

Tolić je, smatra Pešorda, izgradio prepoznatljiv stil i stekao svoju publiku još prvom knjigom "Haaški sapun", koja je ispisana u dijaloškoj formi na tragu pravaške satire. Na toj podlozi, istaknuo je, izrastaju sve njegove kasnije knjige, kao svojevrstan amalgam literarnoga nerva i političke filozofije izložene u "Ogledu o naciji i državi".

Naglasio je da knjiga ima dvije ključne odrednice - na političkoj razini autorovu društvenu strast i angažman, a načinom obradbe tema napravio je svojevrsni pomak od esejističkoga diskursa prema naraciji i literaturi. Taj literarni moment, ocijenio je, posebno je naglašen u priči "Baka Veronika i kovid".

To nisu tipične kolumne, prije bismo ih mogli odrediti kako kratke političke oglede, mini eseje zasnovane na samosvojnoj političkoj filozofiji, napomenuo je i dodao kako su oni protkani literarnim aluzijama i postupcima te ispisane prepoznatljivim stilom.

Glavna glavna obilježja takva stila su strogost izraza, jezična ekonomija i logička jasnoća, naglasio je. Rečenica je bez balasta suvišnih pridjeva i priloga, čvrsta, granitna, a istodobno odiše lakoćom, istaknuo je i dodao da su tekstovi promišljeni i zaokruženi tako  da uvijek na svjetlo  dana iznesu neko novo viđenje, samosvojno, katkad provokativno, nasuprot struji, no uvijek dobro fundirano i s mjerom garnirano erudicijom koja plijeni.

Knjiga "Stojim pred vama" (195 str.) podijeljena je u dva dijela - prvi dio je naslovljen "Političke priče", a sastavljen je od Tolićevih tekstova, dok su drugom dijelu oproštajna slova o Benjaminu Toliću.

Benjamin Tolić rođen je u Osoju kod Posušja 1943., a preminuo je od posljedica covida u Zadru. Bio je hrvatski književnik, novinar, filozof, diplomat, prevoditelj, publicist, esejist i pisac ogleda. Autor je više knjiga, među kojima i knjige "Tko smo mi?: Ogled o naciji i državi".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater