ZAGREB

Ekonomist i bivši ministar Srića predstavio biografsku knjigu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Znanstvenik i sveučilišni profesor, bivši ministar znanosti i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Velimir Srića u utorak navečer je u prepunom Megastoreu „Hoću knjigu“ u Zagrebu predstavio biografsku knjigu „Osobni leksikon“.

„Osobni leksikon“, kojeg je objavio Profila, lirska je autobiografija satkana od 29 priča u kojima autor otvoreno piše o svom djetinjstvu i odrastanju na asfaltu Trešnjevke, osobnim usponima i padovima, ljubavnim i političkim iskustvima te mnogim putovanjima, priopćeno je.

Jedan od promotora, sveučilišni profesor, filmski redatelj, pisac, glazbenik i dugogodišnji Srićin prijatelj Nikša Sviličić, kazao je da upravo činjenica da je Velimir Srića istaknuti znanstvenik pretpostavka dobre knjige.

„Sumnja je temelj spoznaje. A upravo je ta sumnja bila polazišna točka, katapult koji je Srići pomogao da napiše djelo koje se čita u dahu. Sve priče su prepoznatljive jer se kriju u životima svakoga od nas. To nisu samo Velimirove priče, to su naše priče, samo što ih je Velimir ispričao“, rekao je Nikša Sviličić.

Sam autor rekao je kako ga je na pisanje te osobne knjige najviše potaknula njegova pokojna teta, a najviše su ga inspirirali pisci poput Nore Ephron i Miljenka Jergovića, zatim Salinger čije knjige obožava, i na kraju suvremena bajka „Mali princ“.

„Za 'Malog princa' bilo je važno da je imao ružu i da je imao ovcu. To je otprilike važno i u mojoj autobiografiji. Ona se bavi ružama i ovcama. Bavi se onime što sam volio i onime što sam doživio i što je ostavilo na meni trag“, rekao je Srića.

Spisateljica, novinarka i televizijska scenaristica Diana Pečkaj istaknula je kako ju je knjiga duboko dojmila, a posebice priča koju je Srića posvetio svojoj supruzi Ani koja je, kako je rekla, pravi ljubavni manifest i vraća vjeru u ljubav.

Autor je pročitao nekoliko odlomaka iz knjige, a na kraju zapjevao uz gitaru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater