SPLIT

U splitskom HNK izvedena opera "Mila Gojsalića"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Opera HNK Split u utorak je na velikoj sceni te nacionalne kazališne kuće premijerno izvela povijesno- glazbenu dramu Jakova Gotovca, operu Mila Gojsalića.

Velike ovacije publike dobila je predstava u cjelini, a posebno Terezija Kusanović koja je imala glavnu ulogu Mile Gojsalić. Kasnije je u izjavi medijima rekla da joj je srce puno i da je bila jako uzbuđena.

"Ta opera mi jako puno znači, ne samo što sam Poljička po mami, nego zato što je jednostavno predivna i žao mi je što se tako dugo godina nije izvodila. Večeras smo svi disali kao jedan. Ne znam koliko je to publika osjetila, ali se pozornica doslovno tresla od emocija", kazala je.

Dirigent je bio Ivo Lipanović koji je, od ukupno osam opera koliko je Jakov Gotovac skladao, dirigirao i skoro će dirigirati njih pet. 

Redatelj je Ozren Prohić, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Tea Bašić, dok se za koreografiju i scenski pokret pobrinula Maja Huber, za svjetlo Vesna Kolarec, a za ton Damir Punda.

U predstavi, ovisno o datumu izvođenja, među ostalim nastupaju: Filip Radoš, Terezija Kusanović i Irena Parlov, Ivica Čikeš, Ivica Šarić, Stjepan Franetović, Marko Lasić, Mate Akrap i Božo Župić, Goran Velić, te Vlatko Belas. Nastupit će i Lovre Gujinović, Špiro Boban, Joško Tranfić, Matej Predojević Petrić, Vinko Maroević i ostali.

Reprizne izvedbe će se održati u četvrtak i subotu 4. i 6. svibnja. Premijera te predstave se trebala održati 10. ožujka, no nakon bolesti solista je prekinuta poslije prvog čina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter