ZAGREB

U Zagrebu se održava Festival Dora Pejačević

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 100. obljetnice smrti skladateljice Dore Pejačević, na čak sedam lokacija u Zagrebu od 1. do 5. ožujka održat će se Festival Dora Pejačević s bogatim programom koncerata, izložbi, filmskih projekcija, razgovora, predstava i radionica.

Tijekom pet dana i kroz čak deset različitih događanja, u sedam koncertnih dvorana i drugih prostora kulture, znanosti i umjetnosti, s više stotina ujedinjenih glazbenika, muzikologa, glumaca i drugih kreativaca, u povodu 100 godina od smrti ove jedinstvene hrvatske umjetnice svjetskog značaja, održat će se šest koncerata, prikazati film "Dora - Bijeg u glazbu", te održati predstava i radionica za djecu, izložba i jedan okrugli stol.

Početak festivala obilježit će u srijedu, 1. ožujka, otvorenje izložbe "Dora - Zapis na brezovoj kori" u Muzeju Grada Zagreba.

Istoga dana, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Zagrebačka filharmonija održat će svečani koncert "Dora Pejačević u društvu velikana" pod dirigentskim vodstvom Marije Ramljak.

Filharmoničari za petak, 3. ožujka, najavljuju i koncert "Dora&Liszt" pod vodstvom maestra Dawida Runtza, na kojemu će simfonijsku pjesmu Les préludes Franza Liszta slijediti dva stožerna djela iz skladateljstva Dore Pejačević: veličanstvena Simfonija u fis-molu, te antologijski Klavirski koncert u g-molu, u kojem će solističku dionicu tumačiti nadarena i nagrađivana mlada pijanistica Mia Pečnik.

U subotu, 4. ožujka, na koncertu posvećenom Dori Pejačević u ciklusu Lisinski subotom glumica Zrinka Cvitešić pročitat će oproštajno pismo koje je naslućujući svoju smrt u jesen 1922. godine, kada je očekivala svoje prvo dijete, Dora Pejačević napisala suprugu. Umrla je iznenada 5. ožujka 1923. godine od posljedica sepse, nekoliko tjedana nakon što je rodila dječaka Thea, za kojega je tražila slobodu i širinu odgoja, mogućnost umjetničke izobrazbe i neovisnost o roditeljima i obitelji.

Opus Dore Pejačević (1885.-1923.) sastoji se od 57 registriranih djela, sačuvanih u njezinoj ostavštini pohranjenoj u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu.

Tijekom pet dana festivala publika će se upoznati s nekim od najznačajnijih i najuzbudljivijih stranica njezina skladateljstva, od klavirske glazbe, preko solo pjesme i komornih djela, sve do koncertantnog i simfonijskog opusa, stoji u najavi.

O Dori će se razgovarati i glumiti, govoriti i svjedočiti, a njezinu će se glazbu doživljavati isprepletenu s glazbama Dorinih suvremenika u Hrvatskoj i Europi, od Blagoja Berse do Gustava Mahlera i Claudea Debussyja.

Cjeloviti program festivala dostupan je na web stranici festivaldorapejacevic.com.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum