MUZEJI SU VAŽNI!

Prvi put u Humu: Muzejska manifestacija u najmanjem gradu na svijetu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Muzej Aure u Humu (foto Loris Zupanc)

Muzej Aure u Humu (foto Loris Zupanc)


Muzeji su važni! Svjesni te činjenice, a u želji za očuvanjem baštine i kulture, Museum of Hum Aura uključio se u ovogodišnje obilježavanje Noći muzeja. Najmanji grad na svijetu Hum u petak postaje kulisa veličanja predmeta prošlosti i zaboravljenih običaja. Po prvi puta u utvrdi glagoljaštva, i prije svog prvog rođendana, Museum of Hum Aura svim posjetiteljima nudi jedinstven doživljaj. Osim što okusima, mirisima i zaboravljenim radnjama vraća 150 godina unatrag, prisjeća i na zaboravljene priče narodne predaje i prošlosti Huma. Program počinje u 18 sati i traje do 1 sat iza ponoći. U to je vrijeme posjet muzeju besplatan.

U jednoj od najstarijih zgrada Huma, koja temeljima datira još u srednji vijek i početak nastanka utvrde, moguće je izraditi vlastiti suvenir. U ljekarni muzeja spremni su svi potrebni sastojci za izradu prirodne kreme, a u staroj trgovini teglice džema čekaju svoj omot i privjesnicu. Stara Aurina destilerija nudi personalizirani doživljaj punjenja vlastite boce biske. Školicu će ispuniti žamor djece. Ovdje je moguće glagoljicom ispisati razglednicu te je potom u pošti poslati na kućnu adresu.

Najmanjima je namijenjen i program čitanja istarskih legendi "Djeca za djecu" s početkom u 18.30 sati. "Upoznajmo grad", naziv je sadržaja u sklopu kojeg će turistički vodič Hari Vidović u 19.15 sati povesti goste u šetnju gradom pod fenjerima. Folklorno društvo Umag održat će u 20.30 sati radionicu "Zatancajmo po istrijanski". Njome će educirati o izvođenju tradicijskih istarskih plesova - prilika je to za možda prve korake baluna ili polke. Još će oživjeti stare istarske igre. Večer završava u znaku Art & Brandy eventa, slikarske radionice s Mirnom Sišul u kojoj je light motiv – brandy odnosno humska biska i Aurine rakije. Broj sudionika za radionicu je ograničen te su sva mjesta već popunjena. Gastro doživljaj Huma nudi i Distillery bar Aura Hum.

- Načinom prezentacije starih zanata i tradicije putem 1.500 izloženih predmeta raspoređenih u jedanaest tematskih cjelina nekadašnjeg života najmanjeg grada na svijetu, želimo educirati najmlađe, ali i prisjetiti one starije na neka prošla vremena. Ovo nam je prva Noć muzeja otkako smo otvoreni. Sa zadovoljstvom smo se uključili u obilježavanje, a koliko su muzeji važni svjedoči velik interes za ponuđenim programom, izjavio je Mišel Sirotić, vlasnik Aure i Museum of Hum Aura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini