svjetski raritet

FOTO / Najmanji grad na svijetu ima najmanji zlatnik na svijetu! U Aurinom muzeju od nedavno i reprint prvog broja Glasa Istre iz 1943. godine

Najveći wow efekt kod naših posjetitelja pobuđuje stara školica, a tek potom apoteka kao i stara destilerija u kojoj mogu napuniti svoji bočicu biske, prenio nam je Mišel Sirotić, vlasnik muzeja * Muzej te Aurin Distillery bar uređeni su u srednjovjekovnoj zgradi, kasnije kroz stoljeća Gradskoj loži u kojoj se biraju humski župani na leto dan te u Fontiku, žitnici. Predstoji rekonstrukcija još dva humska prostora

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Gdje bi drugdje najmanjem zlatniku na svijetu bilo mjesto nego u najmanjem gradu na svijetu, gdje se upravo pozicionirao u Aurinom muzeju. Ne samo stoga što i zlatna kovanica i Hum nose titulu svjetskog rariteta, već i stoga što se Hum našao i kao motiv na ovom zlatniku promjera 1,99 milimetara i težine svega 0,05 grama, u numizmatičkom kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata na kojem je motiv Zvjezdarnice Višnjan.

Zlatnik je izdala Hrvatska narodna banka, otkovala Hrvatska kovnica novca, a toliko je minijaturan da s njim, uz bijele rukavice, dolazi i - povećalo!

- Nije bilo nikakve dileme, istog trenutka smo ga kupili. Hum je najmanji grad na svijetu, a to je najmanji zlatnik na svijetu i potencijalni je kandidat za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda. Dobro da smo ga uopće stigli nabaviti jer je ovaj posljednji investicijski zlatnik s apoenom kune izdan u ograničenoj seriji od svega 199 komada i odmah je rasprodan, prenio nam je Mišel Sirotić, vlasnik tvrtke Aura proizvodi. 

Museum of Hum Aura prekinuo je zimsku pauzu otvorivši svoja vrata na jedan dan tijekom Noći muzeja u koju se uključio prvi put. Nedavno ga je obišla komisija Ministarstva kulture i medija i potvrdila da će dobiti status muzeja, uz sugestiju da bi bilo dobro uključiti se u siječanjsku nacionalnu manifestaciju. Sirotići su tom prigodom najavili nove muzejske inicijative. Njima će dodatno pozicionirati humski muzej koji već sada nosi titulu jedinstvenog takve koncepcije u istarskim okvirima, s autohtonim eksponatima i starim zanatima.

Muzej te Aurin Distillery bar uređeni su u srednjovjekovnoj zgradi, kasnije kroz stoljeća Gradskoj loži u kojoj se biraju humski župani na leto dan te u Fontiku, žitnici. Predstoji rekonstrukcija još dva humska prostora, jedan uz sam muzej u zgradi u nizu, a drugi u bivšem župnom dvoru, također namijenjenih muzejskom postavu kako bi Hum postao referentna točka prilikom posjete Istri.

- Prije mjesec dana potpisali smo ugovor s Porečkom i pulskom biskupijom i uzeli u zakup na dvadeset godina dva zdanja u Humu. Ruševnu zgradu faroša, nekadašnjeg župnog dvora već smo očistili i uskoro ćemo obnoviti krovište. Taj bi dio dislociranog muzejskog prostora otvorili u travnju iduće godine do kada bi u funkciji bila i druga zgrada, uz sadašnji humski muzej, nekadašnja štala. Jedna muzejska zbirka, takav je dogovor, posvetit će se sakralnoj baštini, a u drugoj bi svoje mjesto trebalo naći lončarstvo, jedan od starijih obrta u Istri kakav je nekoć postojao na Ćukariji, najavio je naš sugovornik.

Otkako je u travnju prošle godine otvoren, humski muzej obišlo je osam i pol tisuća posjetitelja, koliko ih je platilo ulaznicu, a zasigurno ih je još tisuću prošlo kroz njega, besplatno kao što je to bilo prigodom njegova otvaranja ili pak tijekom Noći muzeja.

- Nismo znali što očekivati jer nam je to nova djelatnost, ali već smo s prvom godinom zadovoljni. Interes je nadmašio sva naša očekivanja i to nas je motiviralo da proširimo muzejski prostor i dalje razvijamo priču muzeja i očuvanja baštine, reći će Mišel Sirotić čiji je privatni muzej, s tri djelatnice i jednom studenticom otvoren svakodnevno od 9 do 20 sati, izuzev zimske pauze od 1. siječnja do 1. ožujka, pokazatelj da uz dobar marketing i muzeji mogu biti rentabilni ako su zanimljivo koncipirani.

Muzejskim vremeplovom moguće je vratiti se stoljeće i pol u humsku i istarsku prošlost. Stalni postav Museum of Hum Aura čini više od 1.500 eksponata, raspoređenih u jedanaest tematskih prostorija: staru apoteku, školu, poštu, trgovinu, destileriju, postolara, stolara, krojača, mlin, freskoslikarsku radionicu i tematsku prostoriju posvećenu glagoljici. Od toga ih je pet interaktivno.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter