KARLOVAC

U Karlovcu počela 49. Zimska likovna kolonija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Radionicom "Prageometrija Zemlje ili stvorimo svoj kristal" u sklopu Malog ZILIK-a u ponedjeljak je u karlovačkom Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor počela 49. Zimska likovna kolonija, prvi put nakon dvije pandemijske godine.

"Zemlja je u dubini puna kristala, ali ćemo iz boja raditi i ribe. S obzirom na to da je Karlovac na četiri rijeke, logično je da uđemo u riblji svijet", rekla je voditeljica radionice Maja Cipek.

Zimska likovna kolonija - ZILIK osnovana je 1974. godine i u vrijeme pandemije koronavirusa prvi je put prekinut kontinuitet održavanja. Ove se godine održava pod geslom i na temu "Snovi su mogući". Centar za pružanje usluga u zajednici "Vladimir Nazor" brine za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a ZILIK im otvara vrata likovnom stvaralaštvu razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika, rekla je izbornica Sonja Švec Španjol.

"ZILIK je počeo u pravom zimskom ozračju s obzirom na snijeg koji je pao. Očekujemo jako puno djece iz škola i domova iz cijele Hrvatske", rekla je Švec Španjol.

Mali ZILIK obuhvaća tematske radionice s djecom, a Veliki predstavlja rad umjetnika koji gostuju u Centru i s kojima djeca rade neformalno, kako je objasnila ravnateljica Centra Nataša Horvat. Dodala je da će se održavati četiri dana s po dvije radionice na dan, a u petak samo jutarnja zbog priprema za završnu izložbu te večeri, kojom se zatvara manifestacija. "Djeca će istraživati svoju maštu pod vodstvom stručnjaka", rekla je Horvat.

Na ZILIK-u će sudjelovati Zoran Durbić, Nedeljko Tintor, Milivoj Svoboda, Biserka Lovnički, Ljubica Leš, Miroslav Krnić te hrvatski i srpski umjetnici izabrani na javnom natječaju Nataša Ač, Ana Bušalić, Branka Dubovac, Dalibor Juras, Maja Perak, Margareta Peršić, Branka Riđički, Jelena Sokić, Iva Starac, Tatjana Trajković, Tamara Zečević, Nevena Živić.

"Sve odabrane umjetnice i umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, mnogi imaju bogato pedagoško iskustvo, a pojedini prijavljeni autori otišli su i korak dalje te ponudili svoj dodatni angažman za vrijeme trajanja ZILIK-a", navela je Švec Španjol.

Svečano otvorenje 49. ZILIK-a u ponedjeljak navečer bit će obilježeno izložbom akademske slikarice Edit Glavurtić pod nazivom "Skice iz Edena" u Gradskom kazalištu "Zorin dom".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter