KARLOVAC

Uz 48. ZILIK izložba slika "Vagoni - bilješka u vremenu" Željka Subića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Karlovačka Zimska likovna kolonija "48. ZILIK", dječjeg Centra “Vladimir Nazor”, otvorena je u ponedjeljak, u gradskom kazalištu Zorin dom, izložbom slika "Vagoni - bilješka u vremenu", akademskog slikara Željka Subića.  

Po riječima voditeljice ZILIK-a Sonje Švec Španjol, karlovačka publika premijerno može vidjeti kako Subić problematizira teme suvremenog svijeta - covid, prelazak u online svijet i sadržaje, nauštrb druženja u stvarnosti. Pojasnila je i da “tematiziranje komunikacije putem skraćenica, emotikona, što vodi osiromašenju emocija, stanja i stavova, Subić prikazuje na zanimljiv način, preko “vagonskih listica”.

Autor Subić koji je covid u radovima problematizirao na izložbu nije došao jer je u samoizolaciji.

Od jutros, pa sve do petka, u Centru za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor”, održavaju se radionice raznih likovnih tehnika, namijenjenih djeci, stanarima Centra, a voditelji su umjetnici Mirela Blažević, Andrea Cihlar, Matko Antolčić, Damir Facan-Grdiša i Ivana Barišić Tomšić.

Ravnateljica Centra Nataša Horvat rekla je za Hinu da prošle godine ZILIK-a zbog pandemije nije bilo, a da će se ove održava, iako s bitno smanjenim sadržajem.

“Želimo da se nastavi tradicija, ali se održavaju samo radionice i izložba akademskog slikara Subića, dok kolonije neće biti, jer zbog epidemiloških razloga nema umjetnika koji bi kao 47 prethodnih godina stvarali neformalno, uz djecu i za njih”, rekla je Horvat te pojasnila da zbog toga neće posljednjeg dana biti uobičajene izložbe radova nastalih na koloniji.

Na radionicama zbog epidemioloških razloga neće sudjelovati ni likovno nadarena djeca raznih škola, već samo ona koja stanuju u Centru, koja su i inače zajedno.

“Željeli smo da se ZILIK ipak održi, makar samo uz radionice, jer one djecu uče nastajanju određenih likovnih tehnika, ali i stvaralaštvu općenito, kroz koje djeca doživljavaju i sebe i onog do sebe, u procesu nastajanja, vide da je doživljaj stvaranja različit, a sve je to važno”, rekla je Horvat.  

Ovogodišnji ZILIK, 48., posvećen je nedavno umrlom povjesničaru umjetnosti Nikoli Albanežeu, voditelju ZILIK-a od 1999. do 2015. godine, koji je, kako je rekla Švec Španjol, "svojom osobnošću, poštenjem, predanošću i dobronamjernošću utjelovljivao one vrijednosti koje njegujemo i promoviramo na ZILIK-u".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter