KARLOVAC

U Karlovcu otvorena izložba radova Jasmine Jakopanec "Kompozicija vode"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Galeriji "ZILIK" u Karlovcu u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici "Vladimir Nazor" otvorena je u četvrtak izložba radova 31-godišnje varaždinske umjetnice Jasmine Jakopanec "Kompozicija vode", a sama autorica kaže da nije slutila da će stvoriti tako dobre radove.

Kustosica Sonja Švec Španjol je rekla da Jasmina Jakopanec radi u različitim tehnikama, a da se u Karlovcu odlučila predstaviti ciklusom kojega stvara od 2014. godine i dodala da se studirajući na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci nadahnula morem, "čija je površina sama po sebi apstraktna kompozicija".

"Spojila je svoje dvije velike ljubavi – fotografiju i slikarstvo. Fotografije nastale za šetnji je slagala u kompozicije, kolažirala, a onda bi na njima intervenirala različitim tehnikama. Postavili smo izložbu kronološki. Od prvog rada pa do kraja postava se prati razvoj umjetnice i tog ciklusa", navela je  Švec Španjol.

Dodala je da se, primjerice, u radovima iz 2015. primjećuje akromatski pristup, a u onima nastalima prošle godine fotografija je u pozadini, a markerima i flomasterima se stvara lirski dojam.

"Obratite pažnju na nazive radova jer su asocijativni i sami po sebi poezija u malom. Riječ je o apstraktnom ciklusu koji nam govori o snazi mora, sposobnostima imaginacije umjetnika. Te su kompozicije jako složene i zasićene, ali opet skladne, uravnotežene i ritmične – svaka je u meni pobudila neku emociju", poručila je Švec Španjol.

Ravnateljica Centra "Vladimir Nazor" Nataša Horvat je podsjetila da je Jakopanec vodila radionicu na Zimskoj likovnoj koloniji koja je podrazumijevala da djeca koja su tu radionicu pohađala likovno izraze što su osjetila nakon pojedine glazbene točke koju bi čula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter