ZAGREB

Ansambl LADO najavio program božićnih koncerata u četiri hrvatska grada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ansambl LADO najavljuje premijerni program božićnih koncerata "Radujmo se i pivajmo" u četiri hrvatska grada, Sisku, Suhopolju, Zagrebu i Varaždinu, gdje će od 16. do 21. prosinca nastupiti s repertoarom božićnih pučkih popijevki iz Slavonije, Baranje i Bačke.

Repertoar hrvatskih pučkih božićnih pjesama zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro RH. Iznimno bogatstvo i raznolikost crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod naletima suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi ukazalo je na potrebu njegovog očuvanja, te nužno usmjerilo LADO u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture, ističu iz LADA.

Od svog osnutka do danas, Ansambl ustrajno radi na očuvanju i scenskoj interpretaciji hrvatske glazbene i plesne baštine. Godine 1990. LADO pokreće projekt 'Crkvena godina u hrvatskom pučkom kazivanju', te tako ulazi u sustavno istraživanje hrvatske pučke sakralne glazbe, tog iznimnog spoja crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja.

Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje i obogaćuje, tako da će publika i u novom premijernom božićnom programu moći uživati u novim djelima i obradama "Radujmo se i pivajmo - božićne pučke popijevke iz Slavonije, Baranje i Bačke", što predstavlja skupni naziv za praizvedbu sedam božićnih napjeva čije obrade potpisuje Krešimir Seletković.

Posebnost ovih božićnih koncerata je i to što će se LADU u izvedbama pridružiti i dvojica renomiranih hrvatskih umjetnika, Pavao Mašić i Vedran Kocelj.

"Izvedbe Ansambla LADO energične su i nadahnute, što će u ovom koncertu biti naglašeno i obogaćeno zvucima trube i orgulja. Radujmo se i pivajmo i dočekajmo svima dragi blagdan uz koncerte u Sisku, Suhopolju, Zagrebu i Varaždinu", poručuju iz LADA.

Prvi božićni koncert najavljen je za 16. prosinca u Bazilici svetog Kvirina u Sisku. Slijede, 19. prosinca, nastup u Crkvi svete Tereze Avilske u Suhopolju, te 20. prosinca, božićni koncert u Crkvi svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu. Dan kasnije, 21. prosinca, bit će održan i posljednji koncert božićnog programa, u Varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Koncerti u Sisku i Suhopolju održat će se u 18.30, a zagrebački i varaždinski koncert počinju u 20 sati. Ulaz na prva tri koncerta je besplatan, dok ulaznice za varaždinski koncert po cijeni od 50 kuna kreću u prodaju 12. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum