ZAGREB

32. Muzički biennale Zagreb izdvaja dio programa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Skladateljski masterclass, radionice za djecu, opera za najmlađe i donatorski projekt dio su programa 32. Muzičkog biennala Zagreb, najvećega hrvatskog festivala posvećenog suvremenoj glazbi koji će se održati od 13. do 22. travnja 2023. godine.

Za skladateljski masterclass 32. MBZ u suradnji s vokalnim ansamblom Neue Vocalsolisten Stuttgart okupio je šest perspektivnih mladih skladateljica i skladatelja koji glazbu vide kao medij razumijevanja i suosjećanja, a skladbe koje pišu inspirirane su i njihovim osobnim i posredovanim doživljajima rata. To su Hanan Hadžajlić (BiH), Jug Marković (Srbija), Ana Pandevska (Makedonija), Nina Perović (Crna Gora), Petra Strahovnik (Slovenija) i Helena Skljarov (Hrvatska).

Mentorsku podršku polaznicima pružit će Olga Neuwirth, Chaya Czernowin, Clemens Gadenstätter i Franck Bedrossian, a rezidencijalni ansambl masterclassa, kao i čitavog festivala, bit će Klangforum Wien.

U sklopu programa "MBZ festival za velike malene" održat će se "Svirkaonice", radionice suvremene glazbe za djecu, a u pripremi su i dva nova projekta. Opera za najmlađe, glazbeno-senzorno iskustvo prvenstveno namijenjeno djeci od 1 do 3 godine, izvodi se u koprodukciji sa zagrebačkim HNK-om, a u sklopu donatorskog projekta "Raspjevane priče" prikupljat će se sredstva za pomoć djeci iz Ukrajine koja žive u Hrvatskoj.

Umjesto uobičajene festivalske teme, najavljeno je da će prakse i program budućih izdanja MBZ-a nastojati slijediti principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. MBZ-ov program instalacija u javnom prostoru posjetitelje će odvesti na šetnju koja osvještava povezanost s okolišem i oku nevidljive ekološke procese. Instalacija "Panacea / Pjesme i napitak" multimedijalnih umjetnika Luane Lojić i Tina Dožića rezultat je istraživanja kontaminiranih voda i tla iz okolice Zagreba, dok "M I J E H" Branimira Štivića istražuje kako nas pluća čine dijelom sustava atmosfere.

Priču o reciklaži i prenamjeni otpadnih materijala, kreativnoj primjeni tehnologije u umjetnosti i međuigri namjernog i "slučajnog" muziciranja dočarat će koncertno-zvučna instalacija "Die Maschinen" autora i glazbenika Paula Skrepeka i Andreasa Platzera.

Festival će otvoriti Simfonijski orkestar HRT-a predvođen šefom dirigentom Pascalom Rophéom. Na biennale se vraća i alžirsko-iranska dirigentica s hamburškom adresom Yalda Zamani, koja će dirigirati Zagrebačkom filharmonijom. Festival će svečano zatvoriti opera "Lennon" dugogodišnjeg ravnatelja festivala Ive Josipovića, koprodukcija MBZ-a i zagrebačkog HNK. Operu će režijski postaviti Marina Pejnović, a glazbeno dirigent Ivan Josip Skender.  

Cjelokupni program travanjskog festivala bit će objavljen u veljači.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater