ZAGREB

Festival za VELIKE malene ponovno na Muzičkom biennalu Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni festival suvremene glazbe 31. muzički biennale Zagreb kao dio svojeg programa najavljuje Festival za VELIKE malene namijenjen djeci i mladima, a u godini u kojoj MBZ obilježava svoju 60. obljetnicu, zbog pandemije koronavirusa bit će u digitalnom obliku.

Prvi festival za VELIKE malene održan je 2019. godine u sklopu 30. izdanja MBZ-a, a uključivao je program s 15-ak radionica, pet koncerata te četiri izvedbe predstave "Žabica kraljica" skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka, u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka.

U organizaciji i promicanju programa sudjelovala je i Hrvatska glazbena mladež, zahvaljujući kojoj je program došao do čak četiri tisuće djece diljem Zagreba.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, MBZ će program za djecu i mlade premjestiti iz koncertnih dvorana, škola i vrtića u digitalne formate. Prvoga dana festivala, 18. travnja, bit će objavljena nova web-stranica kidz.mbz.hr koja će kroz brojne različite materijale, slušaonice i učionice, ponuditi ne samo djeci različitog uzrasta, već i njihovim roditeljima i učiteljima, novi pristup suvremenoj glazbi najšireg spektra, s ciljem što neposrednije upotrebe "kad god i gdje god", a na veselje svih, ističu iz MBZ-a.

Maskota MBZ programa za VELIKE malene Svirko djecu će voditi kroz interaktivne, edukativne sadržaje, kvizove, razgovore sa skladateljima i izvođačima, ali i kroz animirano-igrani serijal čija je autorica glazbena edukatorica i violinistica Lucija Stanojević. Produkciju potpisuje Studio Tetrabot, a programska voditeljica i autorica koncepta je Nina Čalopek.

Kroz šest epizoda saznat će se što radi skladatelj, a što dirigent, kako je glazba povezana s književnošću, likovnom umjetnošću, kazalištem ili plesom, kako djeca sama mogu stvarati glazbu ili izrađivati instrumente, što je to aleatorika ili atonalitetnost i to sve uz mnogo odlične zabave.

Više informacija o interaktivnim, edukativnim i zabavnim sadržajima o suvremenoj glazbi za djecu i mlade bit će dostupno online na internetskoj stranici kidz.mbz.hr i na festivalskim društvenim mrežama i digitalnim kanalima.

31. muzički biennale Zagreb održat će se od travnja do rujna ove godine u četiri programska bloka - Furioso!, Shifting, le sacre de l été i Celebration! Detaljan program festivalskih blokova predstavit će umjetnička ravnateljica Muzičkog biennala Zagreb Margareta Ferek Petrić na online konferenciji za medije 15. ožujka.

Više o festivalu može se pronaći na službenim stranicama i na društvenim mrežama Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog društva skladatelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater