ZAGREB

Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista (HDK) otvara se u utorak u zagrebačkoj galeriji "Zvonimir" Ministarstva obrane, sa 140 recentnih radova koji uz uobičajene teme obrađuju i onu najaktualniju, o pandemiji.

Kako se ističe u najavi, ta je tema  posebno obrađena na ovogodišnjem izdanju te tradicionalne izložbe, s fokusom na (ne)uspješno balansiranje između borbe protiv virusa i ekonomskog opstanka ali i sve češćih prosvjeda protiv antiepidemioloških mjera .

"Izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima, a u ovoj godini nastavka prošlogodišnje izolacije i svakojakih mjera kada je drastično smanjena izložbena aktivnost, vrijednost ove izložbe je tim veća", ističu iz Hrvatskog društva karikaturista. 

Kažu da, iako su ove godine zbog pandemije  otkazane brojne izložbe, pa tako i izložbe karikatura koje su se trebale dogoditi tijekom posljednjih mjeseci, to ne vrijedi za njihovu izložbu koja se održala svake od posljednjih 36 godina koliko društvo postoji, uključujući i ratne godine.

"Osim želje da se ova tradicija ne prekine, tome svakako doprinosi i veličina izložbenog prostora galerije „Zvonimir“ u kojem je relativno lako poštovati antiepidemiološke  uvjete i socijalnu distancu", dodaju.

Izložba predstavlja veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate široj hrvatskoj javnosti koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. 

Bit će otvorena do 29. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of