SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Doručak s Oljom Savičević Ivančević: Idealno bi bilo živjeti u svakom gradu pet godina

Olja Savičević Ivančević govorila je, uz ostalo, o ženskim perspektivama pisanja, aktivizmu, o činjenici kako je njezina perspektiva svemir, o prožimanju i međusobnoj ovisnosti muškog i ženskog svijeta, te o tome da je znala i pisati s muške perspektive

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dok pišemo balansiramo, nikada se ne pitamo o apsolutnoj i vječnoj sigurnosti - Olja Savičević Ivančević (Snimio Duško Marušić Čiči)

Dok pišemo balansiramo, nikada se ne pitamo o apsolutnoj i vječnoj sigurnosti - Olja Savičević Ivančević (Snimio Duško Marušić Čiči)


Razne je teme predstavila jučer Olja Savičević Ivančević na Doručku s autorom koji na Sajmu vodi Aljoša Pužar. Prisjetila se vođenja radionica kreativnog pisanja, činjenice da su žene tamo bile aktivnije, ali i činjenice da sada, zbog pandemije, korone i ostalog, nije vidjela more šest mjeseci, što joj se do sada nikada nije dogodilo.

Split, Kaštel Lukšić, Zadar i Zagreb gradovi su koji su je na jedan ili drugi način odredili, istaknula je Olja Savičević Ivančević te dodala da bi bilo idealno živjeti u svakom gradu pet godina.

Veli da voli puno čitati i pisati, kako se kombiniranjem pisanja i čitanja u radionicama kreativnog pisanja postaje i bolji čitatelj, osvrnula se na međunarodne radionice kreativnog pisanja, kao i na činjenicu da spisateljice još uvijek slabije prolaze. Govorila je o ženskim perspektivama pisanja, aktivizmu, o činjenici kako je njezina perspektiva svemir, o prožimanju i međusobnoj ovisnosti muškog i ženskog svijeta, te o tome da je znala i pisati s muške perspektive.

Napomenula je i da se spisateljice ljute kada ih pitaju o majčinstvu, da treba raditi na razbijanju tabua, kao i o tome kako je krenulo njezino pisanje za djecu. Kaže da pisanje za djecu nema veze s time je li autorica majka, nego ako je to nekadašnje dijete, koje kreira nove teme za drugu djecu. Odrasla je, napominje, na sjajnim autorima, a vrlo zanimljiv i zabavan bio je i aranžman s kazalištem lutaka.

Osvrnula se i na (ne)postojanje razlika između stvarnog i fikcionalnog svijeta, te na činjenicu kako je počela raditi slikovnice.

- Jezik ima svoj život, ima svoj put, možemo zvati nešto na četiri načina, a moje iskustvo jezika dolazi iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore. Nikada nisam imala problem s identitetom, ne pišem iz traume, a što se uspjeha tiče, svatko voli neko priznanje. Dok pišemo balansiramo, nikada se ne pitamo o apsolutnoj i vječnoj sigurnosti, kazala je Olja Savičević Ivančević, ističući da je važna financijska pomoć autorima.

Raspravljalo se i o tome zašto se književnici svađaju na društvenim mrežama, a Olja Savičević Ivančević je kazala i kako je Monika Herceg izvrsna, puna entuzijazma te teži spajanju pjesnika, njihovom promoviranju.

Što se ljubavi tiče, navela je da se vrlo često traži ideal, a što se pak pisanja tiče, kazala je da ponekad cijelo jutro, nakon što skuha i popije kavu, otvori laptop i napiše dvije rečenice. Kazala je i da je puno hrabrija kao spisateljica nego kao osoba. Govorila je i o preseljenju u Zagreb, te kako je odmah krenula korona, pa potres, pitajući se je li je to urota.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini