SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Poezija liječi i Strip strasse: Zanimljive pjesme u prozi i strip-roman

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Predstavljanje knjige Gordane Benić, snimio Manuel ANGELINI

Predstavljanje knjige Gordane Benić, snimio Manuel ANGELINI


  Bogati i raznoliki bili su večernji programi pretposljednjeg dana Sajma, kada je u tematskoj cjelini "Poezija liječi" Gordana Benić predstavila knjigu "Bijeli šum" (Meandarmedia), uz Branka Čegeca i Aljošu Pužara, a potom su u poetskom performansu nastupili Branko Sterpin i Srđan Kuzmanović.

  - Riječ je o vrlo zanimljivim pjesmama u prozi, zastupljeno je ovdje nekoliko poetskih ciklusa i nekoliko različitih registara, mikro i makro svemir te stare, drevne kulture, kao i specifičan odnos prema urbanitetu, te beskrajno polje imaginacije, a svaka je pjesma pravo malo čudo. Svemir je tu jako izazovan i tajanstven, kazao je Pužar.

  Zanimljivo za čitanje

  Čegec se osvrnuo na sjajnu suradnju s ovom autoricom, ističući da ova knjiga ima dubinu i da je vrlo kvalitetna, ali i zanimljiva za čitanje, na što je Pužar dodao da su pjesme duboko istinite.

  Uslijedio je poetski performans gdje je autorica kazivala svoje stihove uz nadahnutu glazbenu pratnju inspiriranih glazbenika.

  Gordana Benić rođena je 1950. godine u Splitu. Diplomirala je književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru te završila poslijediplomski studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezina poezija zastupljena je u brojnim domaćim i stranim antologijama hrvatskog pjesništva. Pjesme su joj prevedene na desetak stranih jezika. Objavila je 20 zbirki pjesama u prozi i knjigu publicistike. Dobitnica je nagrada "Tin Ujević", "Vicko Andrić" i Goranov vijenac te Nagrade za književnost HAZU-a i Poetske nagrade Kvirin.

  Muška koža

  U nastavku programa u sklopu cjeline Strip strasse: Ljubav, predstavljeno je Huberta i Zanzima "Muška koža" (Fibra), o čemu su govorili Zanzim, Boris Dežulović, Marko Šunjić i Nataša Medved.

  Kako je rečeno tijekom predstavljanja, "u renesansnoj Italiji, Bianca, mlada dama iz ugledne obitelji, zrela je za udaju. Roditelji joj pronađu zaručnika prema svom ukusu: Giovannija, bogatog trgovca, mladog i naočitog. Svi predznaci upućuju na dobar brak, ali Bianca ne može sakriti razočaranje time što se mora udati za muškarca o kojem ne zna ništa. No, tada od tete otkriva tajnu koju žene u njezinoj obitelji čuvaju i prenose s koljena na koljeno: one imaju "mušku kožu"! Odjenuvši je, Bianca postaje Lorenzo, obdaren svim atributima mladića čudesne ljepote. Sada se može inkognito kretati svijetom muškaraca i malo-pomalo upoznavati svog zaručnika u njegovu prirodnom okruženju. No, u svojoj muškoj koži Bianca se usto oslobađa ograničenja nametnutih ženama te otkriva ljubav i seksualnost.

  Izdavač Šunjić kazao je da obožava stripove i da je ovo djelo top-spoj književnosti i likovnosti, a Francuzi objavljuju sjajna djela po tom pitanju.

  Zanzim je istaknuo da je već kao školarac crtao na marginama bilježnicama, a to je ime, umjetničko ime, kreirao igrom riječima iz naziva jednog deterdženta. Govorio je o svojim početcima, uzorima, radu s Hubertom koji nas je nažalost prerano napustio i nije uspio vidjeti ovo djelo objavljeno, a istaknuo je i veliku borbu Huberta za ljudska prava i za LGBT zajednicu.

  Dežulović se ukratko osvrnuo na sadržaj ovoga stripa, grafičke novele, upitavši se je li je lociranjem ovoga djela u doba renesanse dana i dublja poruka.

  Zanzim je istaknuo i kako je Hubert reagirao na probleme glede sklapanja istospolnih brakova, a što se tiče "Muške kože", htio je da to bude što jednostavnije stilizirano, kao da je cijeli život u toj scenografiji.

  Zanzim, pravim imenom Frédéric Leutelier, rođen je u Lavalu 5. siječnja 1972. Trenutačno živi u Tinténiacu, a u Rennesu radi u studiju Atelier Pepe Martini s desetak drugih stripaša. Jedan je od autora u strip-seriji Comix 2000 , skupnom albumu u izdanju nakladnika L’Association. Album Muška koža iz 2020. godine, koji objavljuje s Hubertom, prodan je u više od 130.000 primjeraka i ovjenčan brojnim nagradama.

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter  Vremenska prognoza

  Podaci preuzeti sa: www.yr.no


  Web kamere

  Pula

  Pula: Golden Gate of
  Pula: Golden Gate of

  Pula

  Pula: Amphitheater
  Pula: Amphitheater