sa(n)jam knjige u istri

Puljanka Leonida Kovač bila je gošća posljednjeg ovogodišnjeg sajamskog programa "Doručak s autorom"

| Autor: Vanesa Begić
Leonida Kovač (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Leonida Kovač (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Sa svog balkona zgrade na Giardinima, gdje živi od pete godine, Leonida Kovač ima pogled na Giardine, Uljanik, kao i prema Areni. Tu je, kako je rekla, prisutan trag velike povijesti.

- Preko krošnji sam oduvijek gledala dizalice koje su mi poticale maštu. Osjećala sam se uvijek ugodno s tim pogledom na grad, ali s godinama sam sve više osviještena glede smrtnosti. Tu su u Puli tragovi carstva koje je propalo, kao i međuprostor. Pula je u neko doba bila zvana i "grad leš", u mračno doba bolesti, malarije. Uljanik danas postoji u nekoj reduciranoj varijanti, a nadam se da će uskoro opet dostići svoj sjaj, kakav i zaslužuje. U Puli su prisutni samo tragovi sezone. Ali onda pomislim: "Pula ne može biti mrtva ako je to grad iz kojeg dolazi Marija Ferlin; ako je ovaj Sajam posvećen velikanu, Miroslavu Bertoši; ako iz Pule dolazi Jasna Jasna Žmak", kazala je Kovač ističući da se, nažalost, dan-danas pod pojmom umjetnosti ugura sve i svašta, od ugradnje noktiju do rješavanja čukljeva.

Bilo je govora i o aktivizmu, o kritičkom mišljenju i promišljanju, te o tome kako "Otmica Sabinjanki" čini jedan od temelja prava.

- Svaki pravnik danas uči, među ostalima, i Rimsko pravo, dakle pravo carstva utemeljenom na takvom zločinu. Pokazano je još jednom da povijest nije učiteljica života, jer nismo ništa naučili, kazala je Kovač nadodavši da je nedavno Umjetna inteligencija potpisala autorstvo znanstvenog rada, dočim znantsvenici moraju plaćati kotizacije za razne seminare da dobiju bodove za napredovanje u karijeri - kupovanje bodova za CV.

- U akademskoj zajednici, nažalost, učestaliji su kompetitivnost i natjecanje umjesto suradnje. Što onda reći o onima koji su govorili da će nam cjepivom protiv korone ubrizgati čip. Kada sam počela raditi, osamdesetih, primala sam plaću u platnoj vrećici, onda su došle knjižice, pa račun i kartice - i eto čipa. Radnici više nisu radnici nego ljudski resursi, napomenula je Kovač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter