zatvoren 29. sa(n)jam knjige u istri

FOTOGALERIJA / Vera Mihajlović ovogodišnja dobitnica Nagrade "Dr. Ivo Borovečki"

| Autor: Vanesa Begić


Ovogodišnji 29. Sa(n)jam knjige u Istri večeras je priveden kraju dodjelom nagrada. Pred brojnom publikom dodijeljena je nagrada "Dr. Ivo Borovečki" za najčitatelja, a objavljeni su i finalisti književne nagrade Fric. Čitateljska nagrada ime nosi po doktoru Ivi Borovečkom, poznatom pulskom liječniku, radiologu, poliglotu i intelektualcu, jednome od najistaknutijih hrvatskih esperantista, zaslužnog za prijevode hrvatske književnosti na ovaj nadnacionalni jezik.

Dr. Ivo Borovečki bio je stalno prisutan na pulskom Sajmu, gdje je svojim zanimljivim izlaganjima uvijek iznova oduševljavao publiku. Nezaboravni dr. Borovečki napustio nas je u srpnju 2013. godine. Nagrada jest subjektivna, ali vodi računa o tome tko je najviše bio na Sajmu, čitao i kupovao najviše knjiga.

Iznimno aktivna

Vera Mihajlović, ovogodišnja je dobitnica Nagrade "Doktor Ivo Borovečki". Nagradu najčitateljici ovogodišnjeg, 29. Sa(n)jam knjige u Istri dodijelila je direktorica Sajma knjige Magdalena Vodopija, a program dodjele vodio je Emir Imamović Pirke. Nagrada se sastoji od poklon-bona za kupovinu knjiga na Sajmu u iznosu od 150 eura i skulpture u obliku slova Č koju je Neva Legović izradila prema prvotnoj ideji danas nažalost pokojne umjetnice Marine Orlić.

Vera Mihajlović rođena je 1949. godine u Ljubljani, a završila je Srednju medicinsku školu u Puli, gdje je do umirovljenja radila u zdravstvu. Udana je i majka dvije odrasle kćeri te nona troje unučadi. Svoje dane u mirovini provodi aktivno baveći se raznim hobijima kao što su čitanje, slikanje, nordijsko hodanje, volontiranje ili, kako sama kaže, "Širi ljubav i uživa u životu…" Redovna je posjetiteljica svih programa Kluba-knjižare Giardini 2 i Sajma knjige u Istri te svih manifestacija vezanih za knjigu u gradu općenito.

Uz Veru Mihajlović dosad su ovo priznanje, koje se dodjeljuje već točno deset godina, dobili redom: Amra Pende, Saša Drobnjak, Denis Vugrin, dr. Lems Jerin, dr. Mirjana Žmak, Miodrag Čerina, Nevija Matošević, Zvonimir Trošić, Josip Kovačić i Ivana Vareško.

Predstavljeni su i finalisti i finalistkinje Književne nagrade "Fric". O njima, ali i ovoj važnoj nagradi govorili su direktor dnevnog lista 24sata Goran Gavranović i zamjenik glavnog urednika 24sata, Alen Galović. U finale se plasiralo šest naslova: "Peleov priručnik" Dragana Juraka, "Mirovanje" Dunje Matić, "Gracija od čempresa" Želimira Periša, "Brod za Issu" Roberta Perišića, "Ljeta s Marijom" Olje Savičević Ivančević i "Sama" Ivane Šojat.

Fikcijska proza

Finaliste je odabrao žiri predvođen predsjednicom, teatrologinjom Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić.

Za nagradu, koja će 15. prosinca biti dodijeljena u Hrvatskom državnom arhivu sedmi put konkuriraju sve knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2022. do 30. lipnja ove godine. Do sada su dobitnici nagrade "Fric" bili, redom: za sezonu 2016./17. Damir Karakaš za roman "Sjećanje šume", 2017./18. Jurica Pavičić za roman "Crvena voda", 2018./19. Darko Cvijetić za "Schindlerov lift", 2019./20. Marko Gregur za roman "Vošicki", 2020./21. Damir Uzunović za roman "Ja sam" i 2021./22. Miljenko Jergović za zbirku priča "Trojica za Kartal".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter