DANAS PREMIJERA

FOTO / PRETPREMIJERA "ZLATOKOSE": Adaptacija atemporalne bajke u izvedbi Teatra Naranča

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Teatar Naranča od početka svoga djelovanja posvećuje veliku pozornost prezentiranju klasičnih bajki za najmlađe, a te klasične bajke su atemporalne, i svaka njihova nova prilagodba, adaptacija, uprizorenje je uvijek dobro prihvaćeno kod najmlađih.

Prva ovogodišnja premijera bila je "Zlatokosa". Zlatokosa je utemeljena na protagonistici klasične njemačke bajke Zlatokosa (u Hrvatskoj isto poznata kao Matovilka) braće Grimm.

Pretpremijera je izvedena na Međunarodni dan dječje knjige, što se obilježava 2. travnja na dan rođenja Hansa Christiana Andersena, a premijera je na programu u nedjelju, 3. travnja u dvorani narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra.

(Foto: Teatar Naranča)

Specifičnost ove izvedbe je što je ta poznata bajka bila - sva u stihovima - rimovanim, zabavnim, ritmičkim, koje je prema tekstu koji su zabilježili braća Grimm i Charles Perrault kreirao Irin Šime Rabar, koji u predstavi kao glumac-lutkar tumači Galeba, Zlatokosinog najboljeg prijatelja. Tekstove songova koje je uglazbio životni i umjetnički par Irena Kuhar Giorgi i Mauro Giorgi napisala je Katja Rabar, koja je i koreografkinja te naslovna protagonistkinja ove bajke.

Pored navedenih, glume poznata imena ovoga kazališta, njegovi osnivači Majkl Mikolić i Luka Juričić te Elizabeta Košeto, ponikla iz Dramskog studija ovoga kazališta i sada sve bolja i bolja glumica.

(Foto: Teatar Naranča)

Neizostavna borba dobra i zla sa sretnim završetkom dopala se najmlađima, kojima je bilo posebno zabavno i zanimljivo da je ova bajka sva u stihovima i rimama.

Redateljica je Petra Vukelić, adaptaciju potpisuje Irin Šime Rabar, scenski pokret Katja Rabar, a scenografiju Luka Juričić. Kostimografkinja je Valentina Ferlin Živić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater