VELIKI USPJEH PRED NJEMAČKOM PUBLIKOM

MEDITERANSKA TRILOGIJA: Hvaljena plesna predstava 25. veljače u Puli

"Mediteransku trilogiju" Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca čine "Pulcinella" Pergolesija-Stravinskog u koreografiji Giovannija Di Palme, "Poslijepodne jednog fauna" Claudea Debussyja u koreografiji Maše Kolar i Ravelova "Španjolska rapsodija" u koreografiji Filipea Portugala

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Iz "Mediteranske trilogije" (Foto HNK Rijeka)

Iz "Mediteranske trilogije" (Foto HNK Rijeka)


Balet HNK-a Ivana pl. Zajca ponovno je zabilježio značajno međunarodno gostovanje i još jedan veliki uspjeh pred inozemnom publikom: u njemačkom su Ludwigsburgu 12. i 13. veljače čak tri puta izveli "Mediteransku trilogiju" pred 1.800 gledatelja pokrajine Baden-Württemberg.

Oduševljenje i ovacije

Nastupili su u kazališnoj dvorani Foruma am Schlosspark, jednog od najvećih i najsuvremenijih njemačkih centara za kulturna događanja i umjetničke izvedbe, gdje redovno gostuju svjetski poznati operni i baletni te plesni ansambli, pa je primjerice tjedan dana nakon riječkog, na toj pozornici na programu nastup glasovitog Baleta Preljocaj.

- "Oduševljenje i ovacije za Balet Hrvatskog narodnog kazališta Rijeka", završna je rečenica kritike na internacionalnoj kulturnoj platformi Online-Merker koji donosi samo laskave ocjene izvedbe riječkog "Baleta s karakterom" i opisuje kao "impresivnu", "senzualnu", "uzbudljivu", "zasljepljujućom igrom koja raste do erupcije" ili pak da se "umjetnost, erotika, duša i materija plesom stapaju u jedno"...

- Naše već drugo gostovanje u Njemačkoj nadmašilo je sva moja očekivanja, kaže koreografkinja i ravnateljica Baleta Maša Kolar te dodaje: "U rujnu smo Bonnu pokazali 'Plamteću vodu', riječko nasljeđe EPK-a i spretnost u izvođenju zahtjevne suvremene koreografije Andonisa Foniadakisa. Sada smo se pred profinjenom i na velika koreografska imena naviknutom ludwigsburškom publikom, "Pulcinellom" dokazali i u baletnoj klasici alla commedia dell’arte, neoklasičnim ljepotama koreografije Filipea Portugala, ali i u hrabrosti otklona od poznatog i prepoznatljivog izvedbom naših prvaka Ksenije Krutove, Michelea Pastorinija i Nicole Prata u "Poslijepodnevu jednog fauna".

Sretna i ponosna

Nakon povratka s gostovanja, Maša Kolar zaključuje kako su svi plesači bili izvanredni i zadivljujući, čak i njoj koja ih gleda svaki dan. "Sretna sam i ponosna na riječki Balet".

Podsjetimo, početkom veljače premijerno izvedenu "Mediteransku trilogiju" čine "Pulcinella" Pergolesija-Stravinskog u koreografiji Giovannija Di Palme, "Poslijepodne jednog fauna" Claudea Debussyja u koreografiji Maše Kolar i Ravelova "Španjolska rapsodija" u koreografiji Filipea Portugala.

"Mediteranska trilogija" gostuje u Istarskom narodnom kazalištu u petak, 25. veljače u 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini