NOVA PREDSTAVA TEATRA NARANČA

"IZMIJEŠANA BAJKA": Simbolička, šaljiva, poučna te ujedno i bajka/priča kao igra

"Izmiješana bajka" nova je predstava Teatra Naranče u koju će zalutati mnogi poznati likovi iz najdražih dječjih klasika. Tako će se na jednom mjestu u istoj šumi pronaći Pepeljuga, Snjeguljica, Crvenkapica, Trnoružica, Ivica i Marica i mnogi drugi koji će udružiti snage kako bi riješili zavrzlamu izmiješane situacije te kako bi se svi uspješno vratili u svoju priču

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Bajka je poetska priča, uglavnom kraća, u kojoj se radnja zbiva među čudesnim bićima kao što su vile, vještice, divovi, patuljci i drugi, a prisutna su i čarobna vrela i stabla, ukleti dvorci te niz ostalih elemenata takve vrste.

Snjeguljica, Pepeljuga, Aladdin, Pinocchio, Trnoružica, samo su neke od najpoznatijih svjetskih bajki čije su sudbine ispremiješane, isprepletene u najnovijoj predstavi Teatra Naranča.

Humor i svakodnevica

"Izmiješana bajka" nova je predstava Teatra Naranča u koju će zalutati mnogi poznati likovi iz najdražih dječjih klasika. Tako će se na jednom mjestu u istoj šumi pronaći Pepeljuga, Snjeguljica, Crvenkapica, Trnoružica, Ivica i Marica i mnogi drugi koji će udružiti snage kako bi riješili zavrzlamu izmiješane situacije te kako bi se svi uspješno vratili u svoju priču.

Uz puno humora, uz suptilno i vrlo s(p)retno utkane elemente iz svakodnevice, poput Vuka koji se neće cijepiti, predstava se silno dopala i najmlađima, ali i starijima koju su s guštom odgledali premijeru.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Humor, jednostavnost, pitka radnja koja nije plitka, gdje je stalno prisutna i dublja po(r)uka koja se dade iščitavati putem raznih razina bit su ove šarene predstave. Ovom predstavom Teatar Naranča se "vratio" kao u najbolja vremena s predstavama za djecu. Naime, 2019. godine obnavljao se Dječji kreativni centar i bili su "podstanari" u Zajednici Talijana, a prošla, godina u znaku korone, imala je na repertoaru nekoliko manjih formi, sukladno s epidemiološkim mjerama.

Ova je godina počela i više nego dobro za Naranču, predstavom "Moje istrijansko korona vjenčanje" za djecu iznad 15 godina koja je ubrzo postala pravi hit. Sada je bila na repertoaru ponovno veća forma predstave za djecu, uz raskošnu rasvjetu, sugestivne kostime, ples, sve likove iz bajke na broju…

Kada smo kod bajke, recimo i to da je za razvoj umjetničke priče vrlo važna uloga bajke, a sama riječ "bajka" dolazi od arhaičnog glagola bajati, što znači vračati, čarati, ali i pripovijedati.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Bajka pretpostavlja i poštivanje reda, odnosno nekog fabularnog redoslijeda. Pojedine se karakteristike bajke mijenjaju prijelazom iz narodne u umjetničku bajku (opis ambijenta, prirode, likova, duševnog stanja, a likovi su se izgrađivali kao karakteri te zastupnici dobra i zla).

Upravo je sve to vidljivo u ovoj predstavi, kroz igru naziru se karakterne osobine likova, te vidljiv je taj kontrapunkt između dobra i zla, gdje dobro (ipak) pobjeđuje. Upravo zbog toga vrijedi i činjenica da bajka služi za podizanje samopouzdanja, da "jača karakter".

Autorski tim

Sam prikaz primjerice Alice iz istoimene bajke koja luta Zemljom čudesa prikazana je u ovoj predstavi upravo na način na koji je Lewis Carroll stvarao fantastične priče, gdje takva vrsta bajke uvijek ima vrlo širok tematski spektar. Zbog toga je predstava, ta sasvim ispremije(Snimio Duško Marušić Čiči)šana bajka bila i simbolička, i šaljiva, ali i poučna te ujedno i priča kao igra.

Autorski tim predstave čine Katja Rabar, Majkl Mikolić, Luka Juričić, Irin Šime Rabar i Valentina Ferlin-Živić. Igraju: Irin Šime Rabar, Katja Rabar, Majkl Mikolić, Luka Juričić, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca, Vlatka Rubil, Gea Gallo, Erik Vido, Bruno Pendić, Masimo Dobrić, Petra Pentek, Ivona Blagajčević, Aurora Rojnić, Mia Herceg, Mila Močinić, Ena Griparić, Ema Gregorović, Tija Bravar i Vita Perčić.

Svakako je pohvalna činjenica da uz već afirmirane, profesionalne glumce, glume i polaznici Dramskog studija, a nekima su to i prvi nastupi. Iako se neki od malih "dramaca" možda neće u budućnosti baviti glumom, zasigurno će im dobro doći poznavanje osnova scenskog nastupa, savladavanje treme, osjećaj za estetiku, za umjetnost. Kod dijela njih sigurno će se s vremenom kristalizirati i afinitet prema nekoj umjetnosti. Kroz deset godina djelovanja ovoga kazališta, pamtimo neke "dramce" kako su iz predstave u predstavu sve bolji i sigurniji.

Nove izvedbe su na rasporedu u subotu, 2. listopada u 18 sati u dvorani narančastih stolica i u nedjelju, 3. listopada u isto doba na istok lokaciji, a sve uz najavu na 095/5222-505 ili teatar.naranca@gmail.com.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini