NAJNOVIJEBALE

FESTIVAL MLADOG TEATRA: Od studentskih produkcija i radionica do virtualne borbe umjetnika

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Predstava o Casanovi (Neven LAZAREVIĆ)

Nedugo nakon praizvedbe u matičnom Freiburgu, posjetitelji i stanovnici Bala te sudionici Festivala pogledali su dvije izvedbe drame 'Casanova' Freiburger Schauspielschule pod mentorstvom Grete Linz

Osječka Akademija za umjetnost i kulturu (AUKOS) na području Općine Bale već je kao kod kuće, ako je suditi po nizu aktivnosti koje organizira i održava na području ovog dijela Istre. Sve je to počelo još u lipnju operom "Čarobna frula", a nastavljeno nizom drugih manifestacija, zahvaljujući poznatom redatelju, Puljaninu s osječkom adresom Robertu Raponji. Ljeto je u Balama zahvaljujući Raponji bilo itekako bogato i raznoliko, višejezično i u znaku raznih umjetničkih formi i sadržaja.

Niz lokacija

Od 12. do 20. rujna je uz podršku Općine Bale, tvrtke Mon Perin i Zajednice Talijana ova je akademija organizirala drugi po redu Festival mladog teatra, koji je okupio sudionike iz više zemalja s čak tri kontinenta – Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Tema festivala bila je osobnost, što su polaznici radionica i sudionici drugih aktivnosti iskoristili tijekom svojih izvedbi.

U festivalskom, striktno produkcijskom dijelu, koji je održan na nizu lokacija – unutar dvorca Bembo, na trgu ispred dvorca te u utvrdi Fort Forno nedaleko kampa Mon Perin, publika je mogla uživati u lutkarskoj monodrami 'Ilonka' iz rumunjskog Cluja, igranoj na mađarskom jeziku te izvedbi monodrame "Je li ribe spavaju" Kazališnog Epicentra.

Nedugo nakon praizvedbe u matičnom Freiburgu, posjetitelji i stanovnici Bala te sudionici Festivala pogledali su dvije izvedbe drame "Casanova" Freiburger Schauspielschule pod mentorstvom Grete Linz.

Specifičnost ove izvedbe je da su tekst kreirali sami studenti glume, inspirirani Casanovom, koji je dio svojeg dinamičnog života u bijegu proveo u Balama. Predstava je igrana dvije večeri zaredom, najprije na njemačkom, a potom i na engleskom jeziku.

Dvije izvedbe u istoj večeri imala je diplomska predstava 'Kako sam ubila svoju majku' u režiji i pod mentorstvom prof. dr. art. Roberta Raponje, kojom je svoje glumačko obrazovanje zaključila Lovorka Trdin.

U dijelu otvorenom za javnost publika je mogla vidjeti i kraće izvedbe studenata glume prema vlastitom izboru, pri čemu se moglo svjedočiti njihovim različitim stilovima i glumačkim osobnostima. Nije manjkalo niti drugih sadržaja – koncert je održao zagrebački jazz bend Gungula, dok je osječka tvrtka Culex organizirala virtualnu borbu umjetnika, s nizom atraktivnih i dinamičnih slikarskih duela u 3D svijetu, pri čemu je publika sudjelovala i kao žiri. Posljednjeg dana festivala predstavljena je i knjiga 'Pisma studentima' Roberta Raponje, o kojoj je govorila prof. dr. Helena Sablić Tomić, dekanica AUKOS-a.

- Oko stotinu sati različitih radionica na temu osobnosti, multidisciplinarnih i interdisciplinarnih po sadržaju i heterogenih po strukturi polaznika održano je tijekom trajanja festivala. Osim o suzuky metodi u suvremenoj scenskoj praksi, kostimografiji i umijeću govorenja, polaznici su predstavljanje svoje osobnosti mogli trenirati i na radionicama na temu umjetničke glumačke osobnosti te menadžerske osobnosti i javnog nastupa. Tijekom festivala je održavano i nutricionističko savjetovanje pod vodstvom stručnjaka s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, prilikom kojeg su polaznici mogli doznati više o prehrani po mjeri. Nerijetka je pojava bila da se voditelji pojedinih radionica na drugima pojave kao aktivni sudionici, dok su na samom završetku Festivala održane i prezentacije rezultata radionica te izložba radova budućih kostimografa, kazao je Raponja.

Sličnosti i razlike

Kakvi su trendovi te kakve sličnosti i razlike te izazovi pred kazalištima za djecu i mlade u Europi i Aziji, moglo se čuti na konferencijskom dijelu Festivala, u organizaciji Hrvatskog centra Unima, Assiteja i Kazališnog Epicentra, s primjerima iz prakse u Kini, Južnoj Koreji, Azerbajđanu, Japanu i Hrvatskoj.

Sada će se organizatori, nakon što se slegnu dojmovi pozabaviti osmišljavanjem koncepta i priprema za sljedeće izdanje, planirano za iduću godinu, naravno – u Balama.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam