U INK-u otvara se nova kazališna sezona

FOTOGALERIJA / "Majka i dijete" Jona Fossea u režiji Matije Ferlin u petak na Maloj sceni INK-a

| Autor: Mladen Radić


Premijera predstave Jona Fossea "Majka i dijete" u režiji Matije Ferlina zakazana je za petak u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, a u predstavi glume višetruko nagrađivani pulski glumci Jadranka Đokić i Ugo Korani.

- Iako je to priča o majci i djetetu, u fokusu je sin, mladić, dječak koji dolazi u posjet nakon dugo godina. Likovi prolaze kroz dinamiku pokušaja upoznavanja odnosa, ponekad vješto, ponekad ne, ali to su dva ranjena lika, svaki na svoj način. Pokušavaju se susresti, ali nije da u tome uspijevaju, objasnio je Matija Felin. Dodao je i da je predstavu pokušao postaviti na način da ne osuđuje ničiji izbor te ga je zanimao pokušaj dubinskog razumjevanja pozicija majke i djeteta.

Važne teme

- Htio sam napraviti ovu predstavu na način da pokušam svoju režiju staviti u drugi plan i pustim prostor i vrijeme da ovo dvoje fenomenalnih glumaca gradi taj univerzum koji se ponekad može činiti malo limitiran i skučen. Tako ja volim postavljati stvari, ali pokušavam biti što nevidljiviji, objasnio je Ferlin.

Iako su predstavu pripremali preko ljeta, glumica Jadranka Đokić ističe da se tekst ne može nazvati lepršavim i lijepim.

- Tekst se bavi nekim važnim temama u kojima progovara o možda najvažnijem esencijalnom odnosu, a to je neki obiteljski, primarni odnos, gdje se kao djeca počinjemo gledati i o tome što on nama radi, što to nama djetinjstvo i mladost rade. I u slučaju majke, njenog djetinjstva, njene mladosti i po pitanju djeteta, a u ovom slučaju sina, jer da je kćer možda bi priča bila drugačija, kaže Jadranka Đokić. Ona u predstavi ima dvostruku, odnosno trostruku poziciju - performera, glumice i lika što je uvijek izazovno, a nada se da to publici daje prostor za stvaranje vlastitog sadržaja u kojem se sa scene ne docira i ne pruža neki krajnji rezultat, jer se publici želi otvoriti prostor da samostalno zaključuje.

Ugo Korani je istaknuo zadovoljstvo što radi na ovoj predstavi, gdje postoje idealni uvjeti za umjetnički rast.

Uz jučerašnju njavu predstave novinari su mogli vidjeti i desetominutni isječak predstave.

"Oda mladosti"

Tekst Jona Fossea preveo je Dubravko Torjanac, dramaturginja je Vedrana Klepica, dizajner svjetla Elvis Butković, a autor glazbe i dizajner zvuka Luka Prinčić.

Reprize predstave "Majka i dijete" su u subotu, ponedjeljak i utorak u 20 sati.

Ferlin je kao novi umjetnički voditelj INK-a predstavio i koncepciju za ovu i iduću kazališnu sezonu koja će se zbog radova u velikoj dvorani održavati na Maloj sceni, ali i izvan zgrade kazališta. Zbog toga će publika u INK ulaziti kroz ulaz kod blagajne, a ne na glavni ulaz.

Kazališnu sezonu Ferlin je stavio pod naziv "Oda mladosti", ona iduća će se zvati "Oda srcu"... Na to se odlučio zato što smatra da kazalište mora biti kritično i mora progovarati o problemima, kao što progovaraju i "Majka i sin", ali mora pokušati osvojiti mjesto koje u nekom "flambojantskom" stilu slavi kazalište. U ovoj sezoni će tako biti puno susreta s akterima koji su ovdje, u ovom kazalištu, započeli svoj put, ne samo glumcima nego dramaturzima i plesačima. Spomenuo je i da imaju još noviteta, tribina i dosta programa za koji će ulaz biti slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater