IZLOŽBA "KOLEKCIJA SUVREMENE UMJETNOSTI MARINO CETTINA"

UMJETNIČKI DOGAĐAJ PAR EXELLANCE U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE: Marino Cettina - znalac koji je ljubav prema umjetnosti želio podijeliti sa svima!

| Autor: Zoran ANGELESKI


Preminuo je prerano, u 39. godini. Međutim, do tog je trenutka Marino Cettina već ostavio snažan trag na polju suvremene umjetnosti. Bio je galerist, kustos, urednik, organizator, strastveni poznavatelj suvremene umjetnosti, sanjar koji je uložio sav svoj novac u suvremenu umjetnost i svjetsku promociju suvremenih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Također, uspio je u svoj mali rodni Umag dovesti poznate umjetničke ličnosti iz SAD-a, europskih i izvaneuropskih zemalja, istaknula je dr. Marina Gržinić

"Marino Cettina nije bio samo galerist, nego i strastveni kolekcionar koji je kupovao radove svojih suvremenika i prije nego što je otvorio cafe-galeriju u staroj obiteljskoj kući u središtu Umaga 1985. godine. Ova zbirka sadrži radove koji su nastajali uglavnom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme najintenzivnijeg rada Galerije", ustvrdila je Dezi Cettina, supruga Marina Cettine (1957.-1998.) preksinoć na otvorenju velike izložbe "Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina" u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli. Izložba ima posebnu vrijednost jer se kolekcija po prvi put prikazuje u cijelosti. Inače, gospođa Dezi skrbi te godinama akvizicijama upotpunjuje ovu kolekciju koja ima status privatne zbirke u vlasništvu obitelji Cettina.

Jedinstvena osobnost

U ovom umjetničkom događaju mjeseca, možda i godine, pred 150-ak posjetitelja, krajnje provokativnim inauguracijskim performansom Siniše Labrovića pod nazivom "Zajednička žlica" (u kojem je 15-ak punoljetnih volontera, u doba korone, oblizalo s umjetnikom istu žlicu), izložena kolekcija zastupa čak 34 umjetničke pozicije (solo umjetnika, dvojaca, grupa), s 47 izloženih umjetničkih djela u širokom rasponu kreativnih medija.

"Mrtvačnica - nepoznata ženska osoba ubijena od policije - rad Andreasa Serana, 1992.

Istodobno je predstavljena vrijedna istoimena (trojezična, hrvatsko/talijanska/engleska) publikacija koja na više od 150 stranica donosi uvid u Kolekciju i rad umaške galerije 'Dante Marino Cettina' kroz razdoblje dugo tri desetljeća, a uz reprodukcije umjetnina u boji, stručne tekstove, bogatu dokumentaciju, sadrži i tekstove kojima se suradnici Marina Cettine prisjećaju lika i djela jednog od nezaobilaznih i jedinstvenih osobnosti u području suvremene umjetnosti na našim prostorima. Izdvojit ćemo ovdje odličan tekst berlinske kustosice i spisateljice Ovul O. Durmusoglu o aktualnoj karanteni i disanju. Publikaciju je uredila dr. Marina Gržinić u suradnji s Ketrin Milićević Mijošek.

Veličina, posebnost, iskrenost

Ravnateljica MSUI-a i sukustosica Ketrin Milićević Mijošek kazala je da protok vremena i pogled unatrag pokazuju svu veličinu, posebnost, iskrenost i autentičnost Marina Cettine, jedinstvenu i neponovljivu osobnost ne samo na našim prostorima, čija je galerija predstavljala ne samo renomirane autore iz zemlje i inozemstva, nego i mlade autore u usponu.

Sin i otac Toma i Ivo Filjo Zuban gledaju u rad Vadima Fishkina "Calculation UFO n 21-24" iz 1995. godine  (Dejan ŠTIFANIĆ)

Kako je kazala kustosica izložbe, slovenska umjetnica i filozofkinja dr. Marina Gržinić, Marino Cettina bio je fokusiran na nacionalne i međunarodne umjetnike u naponu njihovih karijera, umjetnike koji su istraživali teme suvremene umjetnosti i društva u medijima fotografije, slikarstva, skulpture, instalacije, performansa i video umjetnosti.

- Marino Cettina preminuo je prerano, u 39. godini. Međutim, do tog je trenutka već ostavio snažan trag na polju suvremene umjetnosti. Bio je galerist, kustos, urednik, organizator, strastveni poznavatelj suvremene umjetnosti, sanjar koji je uložio sav svoj novac u suvremenu umjetnost i svjetsku promociju suvremenih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Također je uspio u svoj mali rodni Umag dovesti poznate umjetničke ličnosti iz SAD-a, europskih i izvaneuropskih zemalja, istaknula je Marina Gržinić.

Supruga Dezi Cettina s unukama-blizankama ispred fotografije iz 1994. na kojoj je u svijetlom sakou Marino  (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ističući u tom kontekstu i njegovu hrabrost, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica istaknuo je da je Marino Cettina bio znalac koji je želio svoju ljubav prema umjetnosti, koja mnogima nije bila uobičajena i shvatljiva, podijeliti sa svima.

Zastupljeni autori

Na izložbi su od autora, abecednim redom, zastupljeni Goran Bertok, Rajko Bizjak, Alexander Brener, Boris Cvjetanović, Vlasta Delimar, Giancarlo dell'Antonia, Sandro Đukić, Vadim Fishkin, Robert Gober, Marina Gržinić & Aina Šmid, Masaki Hirano, Barbara Holub, Irwin, Marijan Jevšovar, Dušan Jurić, Ivana Keser, Ivan Kožarić, Zoe Leonard, Marko Modic, Bruce Nauman, Goran Petercol, Jack Pierson, Fabrizio Plessi, Dubravka Rakoci, Neli Ružić, Edita Schubert, Andres Serrano, SofijaSilvia (Silvia Potočki), Mladen Stilinović, Olja Stipanović, Slaven Tolj, Goran Trbuljak, Ksenija Turčić i Ivana Vučić. Izložba traje do 23. kolovoza.

Slaven Tolj (izložen mu je rad hrvatske zastave u crno bijeloj boji iz 1992.) u razgovoru s Emilom Jurcanom  (Dejan ŠTIFANIĆ)Marino Cettina, galerist, (1959-1998)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini