MAGIJA POGLEDA

U Galeriji Hermana otvorena je izložba Svetlane Konovalove-Jukica. PORTRETIRAN I VLASNIK POZNATOG PULSKOG RESTORANA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


U Galeriji Hermana u petak navečer otvorena je izložba slika ruske umjetnice koja dio godine provodi u Puli, Svetlane Konovalove-Jukica, naslovljene "Magija pogleda".

Jukica donosi iznimno sugestivne portrete nastale u tehnici ulja na platnu, koji su toliko "živi", da nam se čini kao da gledamo žive osobe, a ne slike, s vrlo istančanim osjećajem za detalje, za sfumature. Zato i sam naslov "Magija pogleda" nije mogao biti pogođeniji.

dfgd

Među izloženim portretima prepoznali smo i Morisa Civitica, vlasnika poznatog pulskog restorana Vodnjanka, te druge više i manje poznate ljude, no sve su to ljudi koje autorica poznaje i koje je portretirala uživo. Budući da je izrada nekih portreta trajala duže, osim uživo, slikala ih je i zahvaljujući fotografijama, a ne samo kroz poziranje.

Veli da je portret dio umjetnosti koji je najviše zaokupio njezinu pažnju, da je to njezina umjetnička ljubav.

- Živim već godinama na relaciji Pula-Moskva, ovdje provedem i dobrih pola godine. Završila sam najprije filozofski fakultet, smjer filozofija, po struci sam filozofkinja, ali nisam se time bavila, umjetnost mi je uskoro postala primarna. Slikarstvom sam se počela baviti 1996. godine, uglavnom izradom portreta u tehnici ulja na platnu. Zatim sam neko vrijeme krenula slikati tehnikom akvarela, no nisam se tako dobro našla u tome žanru kao primjerice slikanjem u tehnici ulja.

dfgd

Potom sam završila školu slikanja mrtve prirode, a nekoliko godina kasnije krenula sam i slikati pejzaže. Prije desetak godina završila sam likovnu akademiju, smjer akademsko slikarstvo, sa specijalizacijom u tehnici ulje na platnu, odnosno žanr portreta. Izlagala sam u Moskvi, ali i u Hrvatskoj, u Puli sam prije šest godina izlagala u Srpskom kulturnom centru, zatim prije tri godine u Galeriji Vincent iz Kastva u pulskom kazalištu, potom i u Rovinju, na Crvenom otoku.

dfgd

Uslijedile su godine korone, nije bilo izložbi, no cijelo vrijeme sam stvarala. Stalno radim, nemam neke konkretne planove za buduće izložbe jer stalno stvaram i vidjet ćemo kako će se stvari posložiti. Kod izrade portreta posebnu pozornost posvećujem detaljima. Mimika, te sitnice, ti detalji, govore puno o osobi u umjetničkom smislu, kazala je autorica.

Njezine se slike nalaze u privatnim kolekcijama u raznim gradovima i državama.

Izložbu je moguće razgledati do 29. rujna od 10.30 do 12.30 i od 19 do 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater