IZLOŽBA

MUZEJ LAPIDARIUM: "Kuća sanjara" Silvestera Plotajsa Sicoe

| Autor: Vanesa BEGIĆ

U novigradskom Muzeju Lapidarium od subote, 18. srpnja u 20 sati pa sve do 16. kolovoza bit će postavljena izložba slovenskog umjetnika Silvestera Plotajsa Sicoe "Kuća sanjara".

- Odnos se klasičnih muzeja, prema onome što nazivamo muzejska građa, iz osnove promijenio. Muzeji nisu više samo mjesta čuvanja i prezentacija stalnog postava, nego i prostori suprotstavljanja heterogenim jezicima suvremene umjetnosti. Jer nije riječ o kontrastima nego o razmjenama između dva naizgled odvojena svijeta, povijesne građe i slike danas: novo ne nestaje u korist obnove staroga, kao što ni staro ne nestaje u pojavi novoga. Novigradski muzej često primjenjuje tu praksu, pa tako je i ova izložba poznatog slovenskog umjetnika Silvestera Plotajsa Sicoea na tom tragu. Riječ je o petnaest slika, od kojih većina rađena u ovoj godini, a artikulacija njihova postava u prostoru stalne zbirke kamenih spomenika okreće pažnju gledatelja od vizualnoga oblika stvari u atraktivnu likovnu scenografiju. Stoga izložba Silvestera Plotajsa Sicoea nije linearna niti je zaokruženog ciklusa, nego intelektualna refleksija o prostoru izlaganja kao dijalogu sadašnjosti i prošlosti, navedeno je u najavi izložbe.

Silvester Plotajs Sicoe prisutan je na umjetničkoj sceni od 1987. godine, a riječ je o slikaru jakog i živog kolorita, slikaru ekspresije, koji se referira na elemente modernističke i masmedijske kulture.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater