DANAS

LABINSKI UZLET LIKOVNOSTI: Izlaže i gost umjetnik Mikhail Reva iz Ukrajine

| Autor: Branko BIOČIĆ
Mikhail Reva i njegova slika Mauripolj nastala u Rapcu

Mikhail Reva i njegova slika Mauripolj nastala u Rapcu


U sklopu obilježavanja Dana Grada Labina, u prostorima Gradske galerije Labin u labinskoj starogradskoj jezgri, danas (petak) u 20 sati otvara se izložba jubilarnog 25. Labinskog uzleta likovnosti. Skupna je to izložba koja okuplja kako renomirane likovne umjetnike tako i one mlađe generacije, a sve ih spaja životna, profesionalna ili umjetnička povezanost s Labinom.

Uzlet je ustanovljen 1997. godine i od tada, već četvrt stoljeća pomno čuva svoje mjesto u prostoru suvremene hrvatske umjetnosti, a ovom izložbom grad kontinuirano postaje dodatno i nemjerljivo obogaćen i oplemenjen djelima koja su nastala njemu u čast. Stručni ocjenjivački sud svake godine između selektiranih radova izabere jedan rad koji otkupljuje Grad za zbirku svoje Gradske galerije. Ove godine, pozivu "srebrnog" LUL-a odazvalo se 26 autora, a priključio im se i gost, renomirani likovni umjetnik iz Ukrajine, Mikhail Reva. Iz predgovora kataloga izdvajamo nekoliko riječi kuratorice izložbe, povjesničarke umjetnosti Gorke Ostojić Cvajner:

- Kako je u 25 godina Labinski uzlet likovnosti mijenjao svoj izložbeni kod, od skupne do tematske izložbe prema zamisli kuratora, ove sam godine, prenapučene negativom prethodne dvije, poželjela nešto drugo. Jer, s jedne se strane pandemija Covida 19 uvukla po kožu, unijela u život individualnu i kolektivnu strepnju, svekoliku nesigurnost, izolacionizam, osiromašenje i suočenje s impersonalnom numerologijom smrtnosti. S druge pak strane vidna je zebnja od turbulentnih geopolitičkih stvarnosti tu u blizini, oko nas, kao prokletstvo rata kojega za života svaka generacija iskusi barem dvaput. Upravo zato, eskivirajući kontinuiranu opresiju, željela sam umjetnicima postaviti, danas gledano, gotovo pastoralno pitanje: "Što ima novog?" na ime vraćanja makar na one fiktivne, željene, unutarnje, duhovne, ako ne i stvarne slobode. No, suočenje 24. veljače s dramatičnim napadom Rusije na Ukrajinu i na još jedan tek započeti rat dugog trajanja, vraća me na temu slobode koja jest conditio sine qua non svakog ljudskog, uljuđenog i dostojanstvenog života, napisala je Ostojić Cvajner.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini