Zavičajni muzej Buzet

IZLOŽBA VEDRANA RUŽIĆA Forbidden Melody

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO

Radovi nastali tijekom posljednja tri mjeseca obilježavaju pomirenje sa svijetom kojega smo naglo doživjeli kao zarobljeništvo u "četiri zida", kao zabranjenu melodiju koja se ne smije svirati ili kao zid kojega ne možemo pomaknuti, kaže akademski slikar Vedran Ružić

Zavičajni muzej Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet nakon dvomjesečne prisilne pauze ponovo je otvorio svoja vrata, a prvi "postkorona" izložbeni sadržaj - izuzmu li se virtualne izložbe, jer moglo bi se na simboličkoj razini reći da je koronavirus doduše "zatvorio" vrata Zavičajnog muzeja, ali ih je muzej otvorio "online" - posvetio je umjetniku iz susjedne županije. Od 1. do 19. lipnja u starogradskoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, moći će se tako pogledati izložba Vedrana Ružića, akademskog slikara iz Voloskoga, "Forbidden Melody", koja se sastoji od serije slika, fotografija i umjetničkih instalacija.

Vedran Ružić, slikar i profesionalni jazz glazbenik na kontrabasu i bas gitari, diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu. Imao je više od dvadeset izložbi u galerijama u Hrvatskoj te inozemstvu. Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura sa ciljem povezivanja umjetnosti.

"Forbidden Melody" je serija radova koju je započeo početkom veljače ove godine nakon povratka s umjetničke rezidencije u Berlinu. Vraćanje u mirnu stvarnost kućnog ateljea, zimska mirnoća Liburnije i nedostatak umjetničkih aktivnosti potaknuli su ga na stvaranje serije radova inspirirane tišinom. Povrh toga, pandemija koja nam se opasno približila i potpuno nas zatvorila u svoje domove i umove dodatno ga je usmjerila da tišini pridruži i izolaciju.

- Radovi nastali tijekom ta tri mjeseca obilježavaju pomirenje sa svijetom kojega smo naglo doživjeli kao zarobljeništvo u "četiri zida", kao zabranjenu melodiju koja se ne smije svirati ili kao zid kojega ne možemo pomaknuti. Tako su se tu našli radovi kućnih formata, kao što su intervencije na vratima ulaska u atelier, izrezbareni prozor, slike na otpadnim komadima polica iz kuhinje, kontrabas s elementom bodljikave žice, stare plahte kao podloga za slikanje, betonski blokovi u formi barijere suživota s društvom, pojasniti će svoju umjetničku viziju Vedran Ružić.

S obzirom na aktualnu situaciju, najavio je voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić, izložba se može pogledati radnim danom od 10 do 13 sati, subotom i nedjeljom po prethodnoj najavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum