UMAG

Izložba radova projekta HDLU Istre Corpus Humanum: LJUDSKO TIJELO KAO VJEČNA UMJETNIČKA INSPIRACIJA I TEMA

| Autor: Luka JELAVIĆ
(Snimio: Luka Jelavić)

(Snimio: Luka Jelavić)


U MMC galeriji Grada Umaga otvorena je izložba radova 27 umjetnika, sudionika selektiranog tematskog projekta HDLU Istre Corpus Humanum na temu „Od akta do portreta, od portreta do akta“. Ovom izložbom, kako je napomenula voditeljica Galerije Sanja Benčić, započinje ovogodišnja izlagačka djelatnost te galerije u sastavu gradske ustanove FESTUM. Predsjednik HDLU Istre Milan Marin je, pozdravljajući posjetitelje naglasio da je Umjetnički savjet te udruge između radova 48 umjetnika, koliko ih je bilo predstavljeno nedavno u Puli, ovdje zbog manjeg prostora odabrao radove 27 umjetnika iz nekoliko hrvatskih udruga likovnih umjetnika.

- Namjera mi je bila da potaknem naše umjetnike da na suvremen način odgovore na ovu tradicionalnu temu, u vrijeme kada lingvističke paradigme na određen način istiskuju i marginaliziraju umjetničke predmete, da damo poticaj umjetnicima u stvaranju i potenciranju ljepote u umjetnosti. Nadam se da ćemo u vremenima koja dolaze opet apostrofirati ljepotu slikarstva, kao možda najbolji i najljepši dio umjetnosti. Inače, ljudsko tijelo je nezaobilazna tema u likovnoj umjetnosti. Na akademijama ona je temelj u obrazovanju budućih umjetnika likovne orijentacije. Umjetnost je živa stvar i zapravo je fascinantna u toj svojoj raznolikosti, jer svakim novim rođenjem ljudskog bića rađa se i novi pogled na umjetnost, nova osobnost, upravo ono što je esencijalno u umjetničkoj produkciji. Ova različitost je svakako jedan od razloga što čini ovaj današnji postav zanimljivim. Dvadeset sedam osobnosti, nudi nam na ogled isto toliko radova. Svaki predstavlja jedan svijet za sebe, satkan od osobnih percepcija, intuicije, iskustva, znanja i naravno zanatske izvrsnosti. Tematski projekt Corpus humanum apostrofira upravo temeljnu kategoriju iz područja likovne prakse s ciljem da autori ovoj tradicionalnoj temi priđu na suvremeni način, u potpunoj slobodi, kako izborom medija i tehnike tako i osobnog stila, izraza i metafore, rekao je prigodom otvaranja kustos projekta Milan Marin koji je zajedno sa Sanjom Benčić postavio izložbu u toj umaškoj galeriji.

Kroz povijest umjetnosti tema ljudske figure predstavljala je vječitu inspiraciju i izazov za sve generacije likovnih umjetnika, što je Milan Marin detaljno obrazložio u katalogu umaške izlože, od umjetnosti antike preko srednjevjekovne umjetnosti i renesanse do modernizma. Svako razdoblje pred umjetnike postavlja specifične zahtjeve koji utječu na cjelokupnu umjetnost.

- Takvi zahtjevi koji su postavljani pred umjetnike istovremeno su utjecali na teoriju umjetnosti i na rasprave o prirodnoj i umjetničkoj ljepoti te o važnosti jedne naspram druge. Iz tih estetičkih rasprava dalo bi se zaključiti kako je razlika između umjetničke ljepote i prirodne ljepote u nepredvidivosti i nesvrsishodnosti prve u odnosu na savršenu logičnost i opravdanost druge. Međutim, i pored svih radikalnih tendencija, ljudsko tijelo kao umjetnička inspiracija i tema žilavo se održalo i do danas, zapisao je, uz ostalo, Milan Marin u katalogu umaške izložbe na kojoj su predstavljeni autori Jadranka Ostić, Roberta Weissman Nagy, Silvana Konjevoda, Ivica Nikolac, Zdravko Milić, Fulvio Juričić, Ivana Bajcer, Karlo Paliska, Barbara Cetina, Gail Morris, Lovorka Lukani, Gorana Težak, Heda Gartner, Mirjana Matić, Davor Kliman, Ivka Gašparić, Helena Schultheis Edgeler, Branko Kolarić, Damir Facan - Grdiša, Roko Štokić, Denis Sardoz, Vera Kos Paliska, Igor Gustini, Stjepan Jerković, Slavica Marin, Slađanko Dragojević i Branka Popov Ostojić.

Stručni žiri (Milan Marin, Ivana Martinčić, Biljana Bojić i Sanja Benčić) je odlučio da nagradu Grada Umaga za najbolji rad s izložbe dobije zagrebački umjetnik Damir Facan - Grdiša za akvarel „Grad uspravni“. Damir Facan - Grdiša (1965.) je diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine, a zatim djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Facan - Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo. U obrazloženju za stručnog žirija se kaže da je u nagrađenom radu autor „uprizorio u fiktivnom gradu parove i ljudske jedinke u lascivnim položajima. Oni simboliziraju dekadenciju društva koje svoju aksiologiju zasniva isključivo na materijalnom. (…) Ovakvi procesi sigurno vode ka dehumanizaciji društva i nestanku onih vrijednosti koje nas čine onim što jesmo – Ljudima. Zanatska izvrsnost i vještina ovog darovitog umjetnika rezultirala je neupitno visokom kvalitetom izvedenog djela“.

Izložba radova 27 autora, koje svakako vrijedi razgledati, otvorena je u umaškoj MMC galeriji, na Trgu Marije i Line, do 26. svibnja. Izložba je financirana sredstvima Ustanove FESTUM Grada Umaga i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini