IZLOŽBA SKULPTURA U KRIPTI CRKVE SV. JULIJANA U BALAMA

HOMMAGE ASTORU PIAZZOLLI Vlado Kostov: Umjetnošću spašavamo svijet, ali i umjetnost

Izložba makedonskog umjetnika Vlade Kostova, organizirana u povodu 100. obljetnice rođenja Astora Piazzolle, otvorena je u ozračju Borgesovih stihova, koje je, uz pratnju gitarističkog virtuoza Saše Dejanovića, živopisno kazivao Goran Matović, jedan od najistaknutijih zagovornika pjesničkog teatra u Hrvatskoj

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ


Izložba "Hommage Astoru Piazzolli " makedonskog umjetnika Vlade Kostova otvorena je u Balama, u kripti crkve sv. Julijana. Izložba, organizirana u povodu 100. obljetnice rođenja Astora Piazzolle, otvorena je na neuobičajen, pomalo tajnoviti način. Pažnju publike su, osim izloženih skulptura, na samom početku privukli Borgesovi stihovi, koje je, uz pratnju Saše Dejanovića na gitari, živopisno kazivao Goran Matović, jedan od najistaknutijih zagovornika pjesničkog teatra u Hrvatskoj.

Simboli

Dinamičnim preplitanjem ispovjednih tonova i temeljnih simbola izvučenih iz bogatoga i obilnoga opusa argentinskog pisca Jorgea Luisa Borgesa, publici su predstavljene Kostove skulpture koje je on izradio povodom sto godina rođenja argentinskog skladatelja i glazbenika, Astora Piazzolle.

Vlado Kostov

"Ne volim plesati poput mojih skulptura, ali silno volim glazbu", otkrio nam je Kostov i time pojasnio svoj odabir teme izrađenih skulptura koje prikazuju plesače tanga. Ispričao nam je kako su sve skulpture izrađene od otpada, odnosno od razno raznih metalnih predmeta.

"Čim pronađem neku odbačenu stvar, u glavi imam viziju za što ju mogu upotrijebiti, hoće li od nje nastati šešir ili pak kosa ili oko", kaže Kostov.

Staro i novo

Otkrio nam je i kako je oduševljen Istrom i Balama, te da ga Istra podsjeća na francusku Provansu gdje često boravi.

- Ambijent kripte crkve sv. Julijana, kao spoj nečeg starog i mojih skulptura kao nečeg novog, odnosno reckliranog, savršeno se nadopunjuju. Vjerujem da umjetnošću spašavamo svijet ali i umjetnost - i to je poruka publici, zaključuje makedonski umjetnik.

Borgesove stihove je uz pratnju gitarista Saše Dejanovića, kazivao Goran Matović

Izložba je ostvarena u organizaciji Akademije Svega i dio je Prvog art simpozija u Balama.

Vlado Kostov (1967.), samostalni je slikar i kipar, koji živi i radi u Skoplju. Završio je Umjetničku školu "Lazar Lichenovski" u Skoplju 1987., a potom je dvije godine radio kao crtač u animacijskom studiju Hollywood Road produkcije u Londonu. Izlagao je diljem svijeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini