"Meka kuća"

Otvorenje instalacije Franke Iskra i Lea Subanovića u HUiU galeriji

| Autor: Mladen RADIĆ
(Foto Streets of Pula Facebook)

(Foto Streets of Pula Facebook)


Otvorenje instalacije "Meka kuća" Franke Iskra i Lea Subanovića održat će se u četvrtak u 20 sati u HUiU galeriji.

Projekt "Meka kuća" prezentira osjećaje topline koje dom daje, prikazane tekstilnom tehnikom taftanja. Struktura tepiha asocira na djetinjstvo i igru na njegovoj mekoj površini. Tako i ova kuća poziva promatrača na igru. Crtajući po njoj taftanom tehnikom, okupljajući se i družeći se u njoj ili oko nje, cilj je stvoriti uz pomoću meke kuće ugođaj doma u galerijskom prostoru.

Posjetitelji će imati mogućnost isprobati i naučiti o tehnici izrade tepiha poznatoj kao taftanje pa će se svi koji dođu susresti s alatima za taftanje, te će imati mogućnost isprobati raditi s njima.

Franka Iskra rođena je u Zagrebu. Nakon završene osnovne škole, upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, nakon čega upisuje preddiplomski studij na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Na drugoj godini odlučuje se za smjer Dizajn tekstila.

Leo Subanović rođen je u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, odjel za dizajn tekstila te je nastavo školovanje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Od osnovne pa sve do kraja srednje škole sudjeluje u lutkarskoj skupini ZKM-a s kojom u dva navrata i nastupa na festivalu lutaka PiF.

Kroz lutkarstvo počinje se zanimati za dizajn tekstila i samostalno uči izradu različitih tekstilnih rukotvorina poput čipke na batiće, čipke na iglu, tkanje i drugo. Član je Artex kolektiva, kao i Iskra. Godine 2016. nagrađen je za grupni projekt izložen na 43. Ambienti u Zagrebu.

Jedan je od finalista Tjedna dizajna Zagreb, surađivao je s ReGalerijem u dizajnu tapiserije, za koju mu je dodijeljeno posebno priznanje na Izložbi hrvatskog dizajna. Prošle godine izlagao je na DA! festivalu te sudjelovao na Biennalu tekstila u Sloveniji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter