Od subote u rovinjskoj Galeriji Batana

"Šetam, gledam, snimam" Istoga Duška Žorža

"Autor kaže da mu je, kad pogledom kruži i otkriva zanimljivosti u prostoru kojim se kreće, svaki motiv izazov i svaka pojavnost važna. A motivi po kojima je on danas najviše poznat, koji ga na neki način određuju i koji zauzimaju bitno mjesto u njegovu opusu, su njegove riječke vedute, koje ga svrstavaju u fotografskog kroničara ovoga grada", piše kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout

| Autor: Aleta BRATTONI
Jedna od riječkih veduta Istoga Duška Žorža

Jedna od riječkih veduta Istoga Duška Žorža


Samostalnom izložbom naslovljenom "Šetam, gledam, snimam" u Rovinju će se predstaviti Istog Duško Žorž, profesionalni riječki fotograf koji kontinuirano umjetnički djeluje već više od šest desetljeća. Izložba se otvara u subotu s početkom u 20 sati u Photo Art Gallery Batana

Uvježbano fotografsko oko

Istog Duško Žorž u svijet fotografije ušao je vrlo rano, prateći stope svog oca, također zapaženog i nagrađivanog fotografa Bogomira Žorža, Riječanima poznatog i po svojoj foto-radnji Foto Belveder, otvorenoj još pedesetih godina. Od najranije dobi, Istog Duško u fotografiji je bio uvijek znatiželjan, zainteresiran za sve što bi "zapelo" za njegovo uvježbano fotografsko oko, što se odražava i u njegovom današnjem radu.

"Često idem u šetnje gradom i uvijek pronađem neki motiv vrijedan snimanja. Treba znati gledati fotografiju i znati što učiniti s njom. O postprodukciji treba razmišljati i prije samog snimanja. To je ispravan put do dobre fotografije. (...) Treba gledati, vidjeti i osjetiti tlo po kojem se hoda, osjetiti ljude oko sebe, osjetiti mirise grada…", kaže, između ostalog, ovaj autor bogatog opusa koji je do sada već sudjelovao na više od 400 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te realizirao četrdesetak samostalnih izložbi.

Nadahnuće pronalazi upravo u vizurama svog rodnog grada Rijeke, gdje i dalje živi i djeluje, odnosno, kao što sam naziv izložbe govori - "šeće, gleda i snima".

"Autor kaže da mu je, kad pogledom kruži i otkriva zanimljivosti u prostoru kojim se kreće, svaki motiv izazov i svaka pojavnost važna. A motivi po kojima je on danas najviše poznat, koji ga na neki način određuju i koji zauzimaju bitno mjesto u njegovu opusu, su njegove riječke vedute, koje ga svrstavaju u fotografskog kroničara ovoga grada", piše kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout u predgovoru kataloga izložbe.

Šetnje pune novih otkrića

Ona, nadalje, navodi kako "autor-šetač odabire ono što bi drugi smatrali nevažnim i banalnim. Upravo suprotno, njegove su šetnje pune novih otkrića, ima dar zapažanja i gleda preciznije od drugih, što potvrđuju i dobivene nagrade - prva nagrada na izložbi Mini Art HDLU-a Rijeka, te brončana, srebrna i zlatna plaketa za rad na promicanju fotografije i zasluge u širenju tehničke kulture".

"Svakodnevno fotoaparatom bilježi sve što mu pogled dohvati: topografiju grada i geometriju nebodera, detalje s fasada i pločnika, ulične scene i ljude na križanjima, nadrealističku igru sjena na stepeništu i svjetlosne refleksije na staklenim površinama. (...) Često Istog Žorž sa zanimanjem bilježi i čudesna zbivanja na nebu iznad grada, prateći i opisujući neobične oblake na nebu, jednom bijele, pahuljaste i razigrane, drugi put tmurne, prijeteće i olujne", opisuje Višnja Slavica Gabout radove koje će posjetitelji rovinjske Galerije imati priliku vidjeti na ovoj izložbi.

Izložba "Šetam, gledam, snimam" moći će se razgledati sve do konca lipnja u radno vrijeme Galerije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini