izložba u Muzeji suvremene umjetnosti istre

For the record: bez riječi - vizualni zapisi o epidemiji:Kako su umjetnici (pre)živjeli pandemiju

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Izložba u MSUI (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Izložba u MSUI (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Kako su umjetnici doživjeli pandemiju, vrijeme lockdowna, nemogućnosti priređivanja izložbi i događanja, kakve su bile njihove reakcije, stavovi, strahovi, misli tijekom toga niti malo laganog vremena, sve se to može vidjeti na tematskoj skupnoj izložbi otvorenoj u četvrtak navečer u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

"For the record: bez riječi - vizualni zapisi o epidemiji" projekt je nastao krajem 2021., a svoje su radove predstavili poznati istarski umjetnici: Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Fulvio Juričić, Slavica Marin, Robert Pauletta, Sofija Silvia (Silvia Potočki), Dragana Sapanjoš, Goran Škofić i Bojan Šumonja.

- Uz producirane/otkupljene radove postav izložbe uključuje i dva rada koja jednako reflektiraju znakove vremena i predmetnu tematiku; donacije su to Slavice Marin i Roberta Paulette, umjetnika uključenih u projekt. Radovi različitih formata, medijskih i stilskih odrednica progovaraju svaki na svoj način o brojnim aspektima učinaka epidemije, paralelno stvarajući nove poveznice i nove dijaloške okvire u kojima se svaki posjetitelj može pronaći, kazala je kustosica ove izložbe, v.d. ravnateljice Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Ketrin Milićević Mijošek.

Radovi su međusobno vrlo različiti, realizirani u različitim tehnikama - od video-uratka do slikarskih tehnika, gdje je vrijeme lockdowna, izolacije, otuđenosti predstavljeno na isto tako različite načine, (raz)otkrivajući tako misli autora, njihova stanja duše te emocije u tim nipošto uobičajenim trenutcima koji su promijenili svijet.

Za ovu prigodu muzejski stalni postav obogaćen je prostornom instalacijom "Posljednji san" pulske umjetnice Dorine Vlakančić nastalom 2012. godine, kada je ujedno predstavljena na trećem izdanju manifestacije TU SMO.

Realizaciju otkupa podržao je osnivač Muzeja, Istarska županija, dok je izložba realizirana sredstvima Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pula te Turističke zajednice Grada Pule.

Izložba traje do 25. lipnja, a može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana i to u svibnju od 10 do 20 sati, a u lipnju od 10 do 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter