NOĆ MUZEJA U PULI

FOTOGALERIJA / Pulske sfinge, izviđači, tramvaj, istraživanje podzemlja, razvoj vojne tehnologije, koncert...

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Ovogodišnju Noć muzeja obilježio je razgled već postavljenih izložbi te muzejsko-galerijskih prostora, ali i vrlo zanimljiva predavanja. Nakon što je prošle godine ova manifestacija održana uz poštivanje epidemioloških mjera, a prije dvije godine održana je skoro u potpunosti online, odnosno u hibridnom obliku, ova je manifestacija sada ponovno, nakon tri godine, održana - po starom, uživo.

Uz slogan i naslov manifestacije "Muzeji u važni!" posjetitelji su mogli razgledati Arenu uz kuhano vino i topli čaj, a bilo je tu i stručno vodstvo izložbom "Colonia Pola, Qvae Nvnc Pietas Ivlia..." uz voditeljicu Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre Giuliu Codacci Terlević u Galeriji C8. Već tijekom poslijepodnevnih sati tu su izložbu organizirano posjetila djeca iz produženog boravka OŠ Tone Peruška sa svojim učiteljicama. Potom su tijekom cijele večeri tu bile grupe zainteresiranih raznih godišta.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

U Svetim srcima mogla se razgledati izložba posvećena istarskim kaštelima, a u izlogu Galerije C4 je Prozor u prošlost: "Sfinga - nalaz s Velikog rimskog kazališta u Puli".

Kako je večer (pre)puštala mjesto noći, tako je i posjetitelja, unatoč ne baš ugodnim temperaturama, bilo sve više i više - i to na svim lokacijama.

U Povijesnom i pomorskom muzeju bilo je vrlo živahno - za glazbu se pobrinuo DJ Filjo, a zatekli smo tu Odred izviđača Istra - Čudnu šumu, koja obuhvaća učenike od petog do osmog razreda uz starješinu Sanju Grabar, koji su s velikim zanimanjem razgledavali trenutne postave. Bili su tu i članovi Udruge uprizoravatelja prošlosti Valter iz Ližnjana, koja broji deset članova i djeluje dvije godine.

Sveučilišna knjižnica (Snimio Duško Marušić Čiči)Sveučilišna knjižnica (Snimio Duško Marušić Čiči)

Veliki interes vladao je za izložbu "Neočekivana Pula – fotografske uspomene iz albuma Ester Carloni", koja predstavlja i otkriva zanimljivu obiteljsku priču vezanu uz Pulu i sudbinu njegovih stanovnika tijekom druge polovice 20. stoljeća. U prezentaciji je glavna uloga naratora povjerena fotografiji. Zanimljiva je i izložba "Valvasor u Istri". Godine 1689. polihistor Johann Weichard Valvasor tiskao je djelo "Die Ehre deß Herzogthums Crain". Sve svoje enciklopedijsko znanje o povijesnim zbivanjima, društvenim običajima, zemljopisnim datostima ukoričio je u knjigu od 3.532 stranica i opremio je s 528 bakroreza i 24 priloga.

Zerostrasse  (Snimio Duško Marušić Čiči)Zerostrasse (Snimio Duško Marušić Čiči)

Fort center Pula posjetiteljski je centar čiji je cilj upoznavanje posjetitelja s fortifikacijskim sustavom grada Pule. Kroz multimedijalnu izložbu prikazan je sustav s oko 28 utvrda i više od dvije stotine različitih vojnih objekata koji svjedoče o razvoju vojne tehnologije, obrambenih strategija i iznimnih građevinskih mogućnosti u 19. i početkom 20. stoljeća.

Veliki je interes bio i za razgledavanje tunelskih prostora Zerostrasse u kojima je postavljena izložba o pulskom tramvaju. Iz tunela se dizalom dolazilo u muzejski prostor i utvrdu Kaštel, a nekima je to bila prilika da se prvi put upute u tu "avanturu" istraživanja podzemlja i "putovanja" liftom, što su djeca s entuzijazmom dočekala.

Sveučilišna knjižnica (Snimio Duško Marušić Čiči)Sveučilišna knjižnica (Snimio Duško Marušić Čiči)

Povijest ljekarništva u Istri predstavljena je pak kroz stari ljekarnički inventar Mornaričke bolnice iz Pule.

Zanimljiva su bila i predavanja, prvo naslovljeno "Herkul, zaštitnik rimske Pule i njegovi prikazi na antičkom novcu", upriličila je uz obilje komparativnih primjera Erika Trbojević, kustosica pripravnica u Arheološkom muzeju Istre u polivalentnoj dvorani obnovljenog Arheološkog muzeja Istre.

Spomen soba Mate Balote  (Snimio Duško Marušić Čiči)Spomen soba Mate Balote (Snimio Duško Marušić Čiči)

Tu se tražila stolica više, a nazočni su mogli saznati štošta o zaštitniku rimske Pule. Pula je osnovana između 48. i 44. godine prije Krista, za Cezarovog života, a Herkulova su vrata najstarija gradska vrata. Njegov otac bio je Zeus, bog, a majka Alkmena, smrtnica. Žene su mu bile Megara, potom lidijska kraljica Omfala, Dejanira, koja ga je koštala glave i u onome svijetu Heba, božica. Nazočni su mogli saznati štošta o njegovom životu, zadatcima, o skulpturama s njegovim motivom, te da se u numizmatici javlja u mitovima i pričama, ali i kao simbol carske moći. Prisutan je, saznali smo, i u suvremenoj numizmatici.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

U Sveučilišnoj knjižnici, koja je otvorila sve svoje zbirke i spomen-sobe, Đeni Gobić-Bravar iz Arheološkog muzeja Istre održala je također vrlo zanimljivo i sadržajno predavanje "Pula muzej - muzej u Puli", navodeći da je ovaj grad još u davnoj prošlosti svojim bogatim spomenicima i nalazima bio sam po sebi muzej. Bilo je govora i o Velikom rimskom kazalištu te o činjenici da je Pula već u svojim zidinama bila muzej.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre mogla se organizirano, uz vodstvo, pogledati retrospektivna izložba Harija Ivančića, odnosno upoznati opus ovog važnog istarskog umjetnika kroz devedeset izloženih umjetnina i gotovo 350 stranica likovne monografije u nakladništvu Muzeja, te autorovu cjeloživotnu posvećenost tradicionalnoj i svima dobro poznatoj slikarskoj temi - pejzažu. Potom se za glazbeni intermezzo tu pobrinuo Duo Gorrmarr, a nije nedostajalo kvizova u digitalnom i fizičkom prostoru.

Povijesni i pomorski muzej Istre  (Snimio Duško Marušić Čiči)Povijesni i pomorski muzej Istre (Snimio Duško Marušić Čiči)

Prilikom razgleda Kuće istarskog maslinovog ulja posjetitelji su mogli saznati zanimljivosti iz povijesti istarskog maslinarstva od rimskog razdoblja do danas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter