NOĆ MUZEJA

Spektakularan program pod rovinjskim nebom: KADA ZATVORIŠ VRATA, OTVORI BALKON

| Autor: Aleta BRATTONI


Svojim je predavanjem jedan od naših najpoznatijih geologa, akademik Igor Vlahović, zaokupio pažnju slušatelja i gledatelja uživo i preko ekrana, koji su saznali mnogo zanimljivih informacija. Između ostalog, doznali su kako se najstarije stijene u Istri nalaze u Limskoj dragi i na području Monsene

Šesnaesta Noć muzeja je, zbog svih restrikcija vezanih uz pandemiju, izgledala kao nemoguća misija. No, Muzej grada Rovinja doskočio je tome i usprkos svemu svojim je sugrađanima ovog petka priuštio sadržajnu, edukativnu i zabavnu večer ne samo online, već i uživo.

Ovogodišnje je izdanje ove poznate manifestacije hrvatskih muzeja tako zaživjelo na dvije lokacije i duž rovinjske rive.

- Odgovornost sugrađana pri pridržavanju mjera dovelo je do uspješne Noći muzeja na otvorenom. Osim toga, velika praćenost na našoj Facebook stranici, kao i brojni komentari i riječi podrške također govore o kvaliteti programa ovogodišnje Noći. Na to smo izuzetno ponosni i sretni, te se zahvaljujemo svima koji su pripomogli na bilo koji način u ostvarivanju ove Noći muzeja pod rovinjskim nebom, osvrnula se Tajana Ujčić, ravnateljica rovinjskog Muzeja i uz smijeh nadodala kako će im novi slogan biti "Kada zatvoriš vrata, otvori balkon".

Oduševljenje nije minulo tijekom cijele večeri, koju je, putem društvenih medija, pratilo i gledalo više od tisuću korisnika, a njihov se broj svakoga trena povećava, s obzirom na to da su video-radovi ostali dostupni na stranicama Muzeja.

Poznato rovinjsko plovilo  (Snimila Aleta Brattoni)

Ova je dugoočekivana, jedinstvena večer započela upečatljivom vožnjom vatrogasaca njihovom najstarijim aktivnim vozilom kojega su zatim parkirali ispred Muzeja, gdje je plijenio pažnju prolaznika, predstavljajući pravu atrakciju.

- Radi se o 1987. godištu, ali još nam uvijek koristi i to pretežito u slučaju šumskih požara ili pak za prijevoz vode, saznali smo od vatrogasca Ivana Pokrajca koji dodaje kako u Noći muzeja JVP Rovinj sudjeluje na poziv rovinjskog Muzeja s kojim inače imaju izvrsnu suradnju.

Program se nastavio na Trgu na mostu ispred Muzeja uz zanimljivo predavanje na temu "Od kakvih je stijena izgrađena Istra i koliko je geološki mirna?". Svojim je predavanjem jedan od naših najpoznatijih geologa, akademik Igor Vlahović, zaokupio pažnju slušatelja i gledatelja uživo i preko ekrana, koji su saznali mnogo zanimljivih informacija. Između ostalog, doznali su kako se najstarije stijene u Istri nalaze u Limskoj dragi i na području Monsene, a radi se o stijenama jurske starosti, točnije od 168 do 145 milijuna godina. Također, većinu stijena čine vapnenci, iako se na području oko Pazina mogu pronaći i flišni bazeni. Mlađe pratitelje predavanja zadivila je informacija kako je u Istri pronađeno puno više tragova dinosaura nego drugdje, te su sa zanimanjem promatrali primjere.

Bilo je i predavanja uživo  (Snimila Aleta Brattoni)

Čuveni je geolog predavanje zaključio rekavši kako je tektonika u Istri izuzetno slaba i neaktivna, pa je shodno tome i ova regija stabilno područje.

- Drago mi je biti dio ove Noći muzeja, kao i biti ovdje, u Istri, gdje geološki radim od 1988. godine. Osim toga, moja tema diplomskog, a zatim i magisterija, pa i doktorata, bila je upravo Istra, gdje sam kasnije radio i na puno projekata, dok sam zadnja geološka istraživanja Istre radio jučer i prekjučer. Ovo je na neki način moj geološki dom i uvijek mu se rado vraćam, izjavio je ovom prilikom Vlahović.

Za čitavo vrijeme trajanja ovogodišnjeg izdanja Noći muzeja, šetači koji su se zaputili rivom, odnosno Obalom Alda Rismonda, u svojoj su noćnoj šetnji mogli uživati u raskošnim jedrima i feralima koji su ih pozdravljali s batana "Liliane", "Oun rìgno", "Pierine", "Albachiare", "Leonberga", "Calsante", "Regine", "Antoniette" i "Fiamite". U ovome su divnom ugođaju uživali i gledatelji na društvenim mrežama, gdje je snimkom drona "uhvaćen" bajkovit prizor.

Vatrogasci protagonisti programa  (Snimila Aleta Brattoni)

Na drugoj lokaciji, ispred sjedišta Udruge Kuća o batani, posjetitelje je dočekala uvijek vedra i nasmijana, pa makar i ispod maske, predsjednica Udruge Nives Giuricin.

- Ovo je druga godina otkako naša Udruga prisustvuje Noći muzeja. Iako se radi o zaista izazovnoj godini, uistinu smo zadovoljni odazivom na ovogodišnje izdanje manifestacije, što ujedno ukazuje na to da su ljudi zaista željni događanja. Također, moram napomenuti kako smo se pridržavali svih propisanih mjera, što sugrađane nije omelo da u ovoj predivnoj večeri uživaju, kazala je Giuricin.

Ispred sjedišta Kuće o batani na oduševljenje posjetitelja izložena su bila jedarca koja su mjesecima ranije oslikali rovinjski osnovnoškolci. Ovaj "šareni kutak", navodi predsjednica Udruge, predstavlja svojevrsnu budućnost u kojoj optimistično vidi puno više druženja.

Također, navedeni kutak krasila je batana "Peîcia" koja je restaurirana u sklopu europskog projekta Arca Adriatica, te koja se nedvojbeno dobro uklopila s jedrima najmlađih Rovinjaca.

Kao prigodan kraj ovoj savršenoj večeri, pogledi prolaznika bili su upereni prema balkonu Muzeja gdje ih je pjesmom pozdravljao rovinjski kvartet Le nuove quattro colonne. Orile su se tako gospel i tradicionalne rovinjske pjesme koje su sugrađane podsjetile na neka druga vremena i ispunile im srca. Pozitivni, spontani, ali povrh svega talentirani kvartet opravdao je očekivanja svoje publike, kako uživo, tako i one pred ekranima, koja je vidno uživala u njihovim melodijama, ne štedeći na riječima hvale.

Ovogodišnju Noć muzeja rovinjski je muzej realizirao u suradnji s Udrugom Kuća o batani – Casa della batana i JVP Rovinj, uz pokroviteljstvo Grada Rovinja, a zahvale upućuje Pučkom otvorenom učilištu Rovinj, restoranu "Marina", Lučkoj upravi i rovinjskoj Zajednici Talijana "Pino Budicin".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater