U PETAK, 29. SIJEČNJA

NOĆ MUZEJA: Većina programa ove godine - online

Arheološki muzej Istre od 10 sati do 1 sat nakon ponoći putem društvenih mreža, aplikacija i kanala organizirat će: kviz, predavanja uz prezentacije monografije, otvorenje i vodstvo izložbom, a uživo, uz pridržavanje epidemioloških mjera, bit će moguć razgled Arene * Muzej grada Umaga organizira razgledanje 30 muzejskih minijatura duž umaških ulica te izložbe u Muzeju, kao i nagradnu igru

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Manuel Angelini / Arhiva)

(Snimio Manuel Angelini / Arhiva)


Ovogodišnja tema 16. Noći muzeja "Zadaće muzeja u uvjetima kriza" itekako korespondira s aktualnim trenutkom i cjelokupnom situacijom oko nas. Na rasporedu je u petak, 29. siječnja, uglavnom online.

- Organizacijski tim Noći muzeja u sklopu Hrvatskog muzejskog društva, u okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, po sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije COVIDA-19, nakon konzultacija s brojnom muzejskom zajednicom, suglasan je da se 16. Noć muzeja održi kao digitalna Noć muzeja, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize, ističu u Hrvatskom muzejskom društvu. Uz podsjećanje da je manifestacija proteklih 15 godina postala nezaobilazan kulturni događaj u HMD-u ističu da je Noć muzeja obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći.

- Šesnaestu Noć muzeja planiramo realizirati gotovo potpuno na digitalnoj ravni - online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom, ponovo u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, vele

organizatori. Na taj način osmišljeni su i programi 16. Noći muzeja i u istarskim muzejima i drugim kulturnim, obrazovnim i turističkim institucijama.

Arheološki muzej Istre od 10 sati do 1 sat nakon ponoći putem društvenih mreža, aplikacija i kanala organizirat će: kviz za osnovnoškolce, srednjoškolce i građanstvo (online You Tube), predavanja "AMI-jeva kuhinja protiv krize", "Konzervatorsko-restauratorska djelatnost u muzejima za vrijeme krize", "Car i drevni bogovi - Priča o jednom reljefu", "Kućne škropionice iz fundusa Arheološkog muzeja Istre", "Potopljene rimske luke u Istri" (online Zoom) uz prezentacije monografije, otvorenje i vodstvo izložbom (Online - Facebook, You Tube i Instagram), a uživo će od 18 sati biti jedino stručno vodstvo po amfiteatru.

Centar za rehabilitaciju Pula organizira hommage Amedeu Modiglianiju, izložbu radova štićenika u interakciji s radnim instruktorima, i to sve online.

Državni arhiv Pazin u suradnji s Muzejom grada Pazina, pripremio je online predstavljanje restauriranih predmeta iz fundusa ovog Muzeja. Nastavak je ovo uspješne suradnje između dviju ustanova iz područja kulture koje djeluju u Pazinu. Konzervatorsko-restauratorske zahvate na predmetima proveli su djelatnici iz Odjela za zaštitu arhivskog gradiva, konzervaciju i restauraciju Državnog arhiva u Pazinu. Riječ je o osobnim dokumentima i tiskovinama koje datiraju u 19. i 20. stoljeće, te predstavljaju samo dio bogate Zbirke dokumenata Muzeja.

- Prateći temu ovogodišnje Noći muzeja, namjera je svim online posjetiteljima približiti značaj očuvanja muzejskih predmeta za generacije koje dolaze upravo kroz konzervaciju i restauraciju istih, vele organizatori.

U 16. umaškoj Noći muzeja program će se odvijati na klasičan izložbeni način razgledanjem 30 muzejskih minijatura duž ulica grada Umaga pa sve do izložbenog prostora u Muzeju grada Umaga. Minijature predstavljaju kratke povijesne crtice o Umagu obuhvaćaju razdoblje od antike do 20. stoljeća. Izložbene panoe prate i QR kodovi putem kojih će publika imati više mogućnosti za dobivanjem informacija, te ujedno sudjelovati i u nagradnoj igri. Program je na ovaj način u skladu s mjerama socijalnog distanciranja, omogućen je samostalni pregled sadržaja, bez većeg broja okupljanja osoba na jednom mjestu.

Ove godine Grad Labin obilježava stotu obljetnicu Labinske republike, poznatog štrajka rudara i prve poznate pobune protiv fašizma u Europi. Narodni muzej Labin uključio se u obilježavanje stote obljetnice kroz virtualnu izložbu naziva "100 godina Labinske republike". Izložba je zamišljena da kroz kronološki pregled prikaže događaje vezane uz štrajk i pobunu rudara, a prati i poslijeratna obilježavanja Labinske republike.

Zavičajni muzej Poreštine priprema kratki edukativni video- materijal sa zanimljivostima o gradu Poreču i muzejskim predmetima iz fundusa.

"Djevojačka soba" tema je virtualne izložbe Općine i Turističke zajednice Fažana u 16. Noći muzeja. Iz malog kutka djevojačke sobe šire se vidici na dio društvenog života Fažane proteklih 130 godina. Suorganizatori izložbe su: Dječji vrtić Sunce Fažana, Dječji vrtić More Valbandon, MEMO - Muzej dobrih uspomena Pula, Župa sv. Kuzme i Damjana Fažana, Skate klub "August Šenoa" Fažana, Udruga prostor urbane kulture Fažana, Liliana Vranjican i obitelj Višković (Fažana) Šestan (Marčana), Bruno Švik, Monika Štangl Mitar Gavočanov i obitelj Benčić, svi iz Fažane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini