DESTINATION SUSTAINABILITY STORIES

Županijski program ECO DOMUS među TOP 100 održivih priča destinacija na svijetu

Zahvaljujući certifikatu 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories Istra će postati još više prepoznatljiva i vidljiva kao destinacija koja brine o održivom razvoju. Istra će se uz ostale svjetske destinacije promovirati na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide

| Autor: Glas Istre
Certifikat Eco Domus

Certifikat Eco Domus


Istarska županija i ove je godine prijavila Istru na natječaj za najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti - 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories. Istra je zadovoljila 15 temeljnih kriterija te još 15 dodatnih kriterija prema standardima za zelene destinacije u području upravljanja destinacijom, prirode i krajolika, okoliša i klime, kulture i tradicije, društvenog blagostanja te privatnog sektora i komunikacija. Županija je potom dostavila priču dobre prakse s kojom je izabrana u 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories: Eco Domus - eco-friendly accommodation.

Projekt pokrenut 2017.

Program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj je pokrenuo županijski Upravni odjel za turizam 2017. godine, a njime je potaknuta diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada. U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Time je Istra kao destinacija dobila novi certifikat 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories, čime postaje još više prepoznatljiva i vidljiva kao destinacija koja brine o održivom razvoju. Istra će se uz ostale svjetske destinacije promovirati na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide.

Istra je svjetski brend

Župan Boris Miletić podsjeća da je lani u TOP 100 održivih priča destinacija svijeta uvršten Palud - Palù, jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji, a ovogodišnji uspjeh koji je ostvario program Eco Domus vidi kao još jedno veliko priznanje i sjajnu promociju za Istru.

"Istra je danas nesumnjivo svjetski brend, što je rezultat dugogodišnjeg rada, stoga nas posebno vesele priznanja poput ovog, koji našu regiju prepoznaje kao zelenu destinaciju, usmjerenu na održivost i ekološki prihvatljiva rješenja. Upravo je to smjer u kojem se želimo nastaviti razvijati jer masovni turizam nije naše opredjeljenje. Kvantiteta je postignuta, te nam ubuduće cilj treba biti rast kvalitete, poticanje zelenog, održivog i odgovornog turizma, kao i produženje turističke sezone i razvoj cjelogodišnjeg turizma", naglasio je župan Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini