SLUČAJ VALBANDON

Župan Boris Miletić poručio bespravnim graditeljima: SRAMITE SE

| Autor: Glas Istre
Boris Miletić (snimio M. MIJOŠEK)

Boris Miletić (snimio M. MIJOŠEK)


Nastavno na sramotni slučaj mešetarenja poljoprivrednim zemljištem na području Valbandona, o kojem je pisao Glas Istre, a koji je, očigledno, uvertira u još jednu bespravnu gradnju na području Istre, reagirao je  istarski župan Boris Miletić.

On ističe da mu je upravo zaštita prostora jedan od prioriteta kao županu.

- Apsolutno sam zgrožen i revoltiran još jednim primjerom bahatosti stranih državljana koji prikrivenom kupoprodajom žele pri isteku moratorija na kupnju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta, nadomak mora bespravno graditi. I ovaj konkretan primjer devastacije našeg prostora, nažalost samo jedan u nizu, potvrda je onog što stalno govorim, a to je da država treba poduzeti hitne mjere kako bi zaustavila nelegalnu gradnju. Potencijalne bespravne graditelje mora se zaustaviti od toga da uopće krenu razmišljati ili djelovati u tom smjeru. Ponavljam: država treba uvesti drakonske novčane kazne, ali i propisati kaznenu odgovornost za bespravne graditelje, kaže Miletić.

Dodaje da Država, u čijoj je ingerenciji građevinska inspekcija, mora konačno preuzeti odgovornost koju ima po zakonu ili spustiti ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu razinu. Ističe da Vlada Republike Hrvatske troši milijarde na ratne avione kako bi zaštitila hrvatski zračni prostor, ali s druge strane ne čini ni približno dovoljno da zaštiti hrvatsko tlo.

- Mi kao Županija, gradovi i općine smo spremni uhvatiti se u koštac s navedenim problemom, ali vremena više nemamo. Nama pred očima se događaju ovakve sramotne stvari i to u većini slučajeva bespravno grade strani državljani, kojima otvoreno poručujem: sramite se! Slučaj u Valbandonu je, iskreno se nadam, otkriven na vrijeme, iako je dio štete poravnavanjem i nasipavanjem terena već učinjen. Očekujem da građevinska inspekcija po hitnom postupku reagira u ovom konkretnom slučaju, poručio je župan Boris Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater