"Pretjerao je"

SLOVENAC FRANC ATELŠEK DRVENU BARAKU U VALBANDONU PRETVORIO U VELEBNU KUĆU Sad je mora srušiti. Objašnjenje zašto je ilegalno gradio gotovo da vrijeđa zdrav razum

| Autor: Roberto RAUCH
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


-Da, pretjerao sam i danas bih to drugačije učinio. Bolje bih proučio papire i bio siguran da je sve s njima u redu prije nego počnem graditi. Premda, i dalje tvrdim da postoji i druga strana priče, govori Franc Atelšek, slovenski državljanin koji se jučer vratio u Malu Valu kod Valbandona da bi - srušio vlastitu kuću!

Područje je to malo ponad Hidrobaze i Valbandona, udaljeno tristotinjak metara od mora i s pogledom na Brijune. Okruženo prirodom koja upravo nalikuje onoj na Brijunskom arhipelagu, obiluje nizom manjih građevina - starijih drvenih baraka ili pak modernijih bungalova te zanimljivo uređenih kućica. Procedura je poprilično jasna - manje barake ili minijaturne vikendice vlasnici su uspjeli legalizirati i pretvorili ih u moderne manje ljetnikovce ili pak cjelogodišnji dom.

No u ovom mirnom, zelenom predjelu nadomak mora, ipak ne teku samo med i mlijeko. Svašta se dogodi u tom delikatnom razdoblju između legalizacije i same gradnje - neki se okuraže i postanu pohlepni, dižu još jedan kat ne mareći za nametnute im gabarite, drugi krivo interpretiraju nacrte ili pak nenamjerno izađu izvan dozvoljenih gabarita. Takvo nepoštivanje zadanih gabarita u Maloj Vali, gdje vikendice uglavnom ne prelaze površinu od 65 metara kvadratnih, odmah dolazi do izražaja. Da je ovo područje koje građevinska inspekcija dobro poznaje, govore zalijepljeni znakovi po objektima koji su već zapečaćeni. Inspekcija je zabranila daljnju gradnju i odredila rušenje.

Jedna od takvih građevina je i kuća Slovenca Atelšeka. Na svom je imanju 2017. legalizirao jednu drvenu baraku i jednu kućicu, koje su tada stajale jedna nasuprot druge. Počeo je graditi čim je sredio papire, pa je danas prizor nešto drugačiji - s ograde njegovog dvorišta vidljiva je, u odnosu na okolne manje građevine, ipak impozantna kuća od cigli, očigledni spoj dviju prijašnjih građevina! Susrećemo ga na njegovom terenu, dok rukom zabrinuto češka tjeme i razmišlja kako bi bez prevelike štete srušio krov i centralni dio vlastite kuće. Odnosno, ponovo mora odvojiti kuću u dvije manje i zasebne građevine. Premda je i sam svjestan da je pretjerao, jer kuća se sad uzdiže i u visinu, napominje da je za to imao svoje razloge.

- Najveći problem je što prazan prostor između desne kućice i lijeve barake nije bio ucrtan. Ja sam tu prazninu prije bio prekrio nadstrešnicom. U papirima za legalizaciju je bio označen čitav prostor, znači obje kućice i prostor među njima. I gradio sam u okvirima tih gabarita, pazeći da budem za 10 centimetara kraći. Mislio sam da je cijeli taj prostor legaliziran i da mogu graditi, a sada moram rušiti kuću! Općinski inspektori su dvaput došli i pitali nas što planiramo napraviti. Napomenuli su da je dobro i da je bitno da ne izlazim iz zadanih gabarita.

No, neće mu ovo biti prvi put da ruši nastambu. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom