OPĆINI ODOBRENO 180.000 DRŽAVNIH KUNA

Žminjska kuća postaje centar obnovljene starogradske jezgre

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Knjižnica, ured Turističke zajednice i Općine, galerija te dodatni prostori komercijalne i nekomercijalne namjene, svakako su preduvjet kojim se planira rasteretiti sadašnji položaj navedenih institucija te centar Žminja pozicionirati u starogradsku jezgru

Načelnik Općine Žminj, Željko Plavčić potpisao je ugovore u vrijednosti 180.000 kuna s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, nadležnim Konzervatorskim odjelom u Puli za uređenje starogradske jezgre Žminja. Ugovorima o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije uređenja starogradske jezgre te ugovorom o izradi izvedbenog projekta uređenja Žminjske kuće, bivši Zadružni dom, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, stvaraju se preduvjeti za kompletiranje dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole u svrhu uređenja Žminjske kuće kao multi-funkcionalnog prostora.

Svi uredi na jednom mjestu

Žminjska kuća koja danas nije funkcionalna niti reprezentativna zgrada u strogoj starogradskoj jezgri Žminja, uskoro bi trebala postati reprezentativan prostor, namijenjen svim stanovnicima, od najmlađih koji će pronaći svakojake zanimacije do umirovljenika. Kojima je u suterenu namijenjen adekvatan prostor za dnevno druženje i boravak. Knjižnica, ured Turističke zajednice i Općine, galerija te dodatni prostori komercijalne i nekomercijalne namjene, svakako su preduvjet kojim se planira rasteretiti sadašnji položaj navedenih institucija te centar Žminja pozicionirati u starogradsku jezgru.

Da bi navedeni plan imao smisla te bio održiv, ne narušavajući povijesnu jezgru i povijesno nasljeđe Žminja, ali i održao kvalitetu života stanovništva starogradske jezgre Žminja, odobrena su i sredstva namijenjena izradi rješenja uređenja cjelokupne starogradske jezgre. Realizacija se planira u pet odvojenih faza po izradi projekta uređenja prihvatljivog svim dionicima na koje isti utječe. Obuhvat rekonstrukcije proteže se od crkvice sv. Antuna opata, Žminjske kuće, Šterne, Čakavske kuće s kulom, Kaštela, bedema spod Kaštela te Kino sale uključujući Trg maršala Tita ispred župne crkve.

Uređenje se planira u pet etapa

Rekonstrukcija te uređenje starogradske jezgre planira se dugoročno izvesti u pet etapa. Želja je tim velikim i sveobuhvatnim projektom starogradskoj jezgri udahnuti novi život te vratiti stari sjaj, a svakako rasteretiti današnji „centar“ Žminja koncentriran na samom raskrižju u centru naselja. Vraćanjem života i svakodnevnih aktivnosti, vraća se i sjaj, ali i aktivno čuva bogata materijalna kulturna baština kojom Općina Žminj obiluje.

U suradnji s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Puli, želja je da se uspostavi dugoročna konstruktivna suradnja na razradi i uređenju jezgre Žminja. I sve to u svrhu očuvanja, uređenja te stavljanja u ponovnu funkciju bogatu kulturnu materijalnu baštinu, arhitekturu, arheološka nalazišta i lokalitete te ostalu baštinu koja obilježava i čuva bogatu žminjsku povijest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter