FANTOMSKI STANOVNICI

OBITELJ TONIJA PASTROVICCHIA ŽIVI U CENTRU VODNJANA, ALI NISU POPISANI JER NITKO NIJE DOŠAO DA IH POPIŠE: Možda nam je kuća nevidljiva?!  

Kada vam kažem, nitko tu nije bio, niti ostavio kakav papirić, kontakt, broj telefona, ništa, kaže Antonio Pastrovicchio, Vodnjanac, maslinar i uljar

| Autor: Marcello ROSANDA
Antonio Pastrovicchio (Snimio Milivoj Mijošek)

Antonio Pastrovicchio (Snimio Milivoj Mijošek)


"Mi smo uvijek doma, žena pogotovo, a ja svako toliko odem do kampanje. Svaki dan vidim da netko nije popisan, pa sam se odlučio javiti. Puno nas je nepopisanih, i to nije u redu", priča nam Vodnjanac, maslinar i uljar Antonio Pastrovicchio, alfa i omega male uljare Tonin u centru Vodnjana gdje, na istoj adresi, živi oduvijek.

Dakle, u njegovom se slučaju ne radi o nekakvoj zabiti, teško pristupačnom terenu, zaseoku usred ničega, pa da se dežurni popisivač mogao eventualno zabuniti, ili pak namjerno zanemariti lokaciju. Ovdje je riječ, valja ponoviti, o strogom centru jednog grada.

U kući gdje živi, pojašnjava nam, obitava devet stalnih stanovnika, od čega se troje popisalo online. Međutim, šest ih je i dalje ostalo nepopisano, "kao da ne postojimo", tvrdi Pastrovicchio. Zatekli smo ga u garaži, u poslu, no rado je odvojio nekoliko minuta kako bi nam ispričao još jednu u nizu suludih priča oko nedavnog očito aljkavo provedenog cenzusa stanovništva.

"Kada vam kažem, nitko tu nije bio, niti ostavio kakav papirić, kontakt, broj telefona, ništa. Kao da je kuća nevidljiva. Inače, umirovljenik sam, delao sam u HEP-u, a sada se bavim samo ulikama i proizvodnjom ulja. Vrijedan sam građanin naše zajednice, ali što se tiče države, očito više ne postojim", konstatirao je Pastrovicchio.

S druge strane, gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio je nakon objave prvih rezultata kazao da se manjak stanovnika može pripisati ulasku Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, kada se otvorio put migracijama stanovništva.

"Usporedbenom analizom popisa stanovništva iz 2021. i 2011. godine došli smo do zaključka da se broj stanovnika u Vodnjanu smanjio sa 6.119 na 5.850 stanovnika, što čini 269 ljudi
manje", izjavio je gradonačelnik Edi Pastrovicchio. Međutim, sada je jasno da su njegov prezimenjak i dio njegove obitelji dio tih 269 "nepostojećih" stanovnika grada Vodnjana.

Podsjetimo, zabrinjavajući rezultati nedavnog popisa stanovništva, po kojem je Istra pala s oko 208 na 195 tisuća stanovnika, a pojedini gradovi i 10 ili 15 posto - ujedinila je istarske političare. Oni uglavnom tvrde da je popis manjkav, te da u njihovim gradovima ili općinama nisu popisani svi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum