„Europsko stablo 2021. godine“ 

Zdravstvena analiza ladonje na medulinskoj placi: "NAJSTARIJA MEDULINKA" JE I VIŠE NEGO U DOBROM STANJU

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
MEDULIN - analiza "najstarije medulinke"

MEDULIN - analiza "najstarije medulinke"


Protekli su dani intenzivno bili posvećeni "najstarijoj Medulinki", ladonji na medulinskoj placi. Naime, prošle je srijede stručna ekipa s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, na čelu s profesorom Vinkom Paulićem, provela analizu zdravstvenog stanja i statike stabla ladonje sigurnim i neizvazivnim metodama rezistografiranja i zvučnog tomografiranja. Taj je "sistematski pregled" ladonja osvojila pobijedivši na nacionalnom natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine. 

Od jutra su se profesor Paulić i suradnici posvetili svojem zadatku, vizualnim pregledom te korištenjem instrumenata, arborikulturnih dijagnostičkih uređaja, koji daju uvid u unutrašnjost stabla i stanje ispod njegove kore. Preliminarni rezultati ugodno su iznenadili znanstvenike jer pozitivno govore o stanju ladonje. Profesor Paulić naglasio je da je žilište stabla potpuno zdravo što je jako dobar pokazatelj, dodao je da je ladonja uredno održavana te, s obzirom na godine, poziciju na kojoj se nalazi i uvjete u kojima raste, u sveukupnom dobrom zdravstvenom stanju.

Po dovršenoj dijagnostici na terenu, provest će analizu i sastaviti izvješće kojim će Općini Medulin predstaviti svoje nalaze te dati konkretne prijedloge i preporuke za pomoć u daljnjem razvoju i suživotu ladonje s okolinom u kojoj se nalazi.

U popodnevnim satima tim profesora Paulića uputio se u Dječji vrtić Medulin gdje je s dvije skupine mališana proveo edukativne radionice na temu ladonje i značaja stabala za život ljudi i planeta Zemlje. Pokaznim penjanjem na stablo ladonje u dvorištu vrtića i informacijama kako se svakom stablu može pomoći kroz predstavljanje edukativne slikovnice i plakata gosti s Fakulteta šumarstva najmlađim su mještanima neposredno približili ovu tematiku, iznimno značajnu za život i budućnost.

U četvrtak su Medulin posjetili eksperti s Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog, pod vodstvom dr. sc. Mladena Ivankovića, predstojnika Zavoda za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo pri Institutu. U sklopu već započete suradnje s Općinom Medulin, uzeli su plemke sa stabla ladonje na medulinskoj placi, što predstavlja drugi korak jednogodišnjeg projekta kloniranja ovog za zajednicu i centar Medulina značajnog stabla.

Aktivnosti koje slijede, cijepljenje prethodno nabavljenih sadnica, te brigu za njih u staklenicima, cijelu će ovu godinu provoditi djelatnici Instituta. O napretku stabala, "mladih starica" koje su genski identične "Najstarijoj Medulinki" - ladonji s place, kroz naredni period će s Instituta izvješćivati putem foto i video materijala, kako bi u Općini Medulin mogli pratiti razvoj kloniranih ladonjica prije nego, na koncu projekta, iste stignu u općinu Medulin. Tijekom njihova radnog posjeta Medulinu, obišli su ih mališani iz Dječjeg vrtića Medulin kojima su stručnjaci sa Šumarskog instituta uživo i konkretno približili pojmove gena, genetike, pojasnili što znači kloniranje te dali odgovor na pitanja cijepe li se stabla u bolnici i boli li ih to. Žustre rasprave i pronicljiva pitanja najmlađih mještana daju za pravo vjerovati da će upravo oni, kada za to dođe vrijeme, biti još bolji i jači čuvari stoljetnih stabala koja nas okružuju i spajaju kao što to čini upravo ladonja na medulinskoj placi. Jer… “Ko nije drvo razumio prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio… i shvatiće kad-tad, da ne zna šta je hlad”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum