KRAĆI NEGO INAČE

ZAVRŠAVA ZIMSKI LOVOSTAJ Srdele u srijedu ponovno na ribarnicama

U utorak predvečer brodovi plivaričari isplovit će na more i svijetlitiU srijedu prijepodne plava riba mogla bi se nuditi u ribarnicama

| Autor: Branko ŠULJIĆ/Novi list
(Snimio Dejan Štifanić/Arhiva)

(Snimio Dejan Štifanić/Arhiva)


Dovoljno je bilo u proteklom razdoblju zaviriti u neku od naših ribarnica. Bez plave ribe ponuda je siromašna, kupaca neusporedivo manje. Plava riba najviše se traži, našim je ljudima najdostupnija. Konačno se vraća.

Zimski lovostaj na malu plavu ribu primiče se kraju! U utorak predvečer, 16. veljače, brodovi plivaričari isplovit će na more i svijetliti. Ako vremenske prilike dopuste. U srijedu prijepodne plava riba mogla bi se nuditi u ribarnicama. Ove zime lovostaj traje od 1. siječnja do 15. veljače. Kraće nego prijašnjih godina, kada je trajao po dva mjeseca, ponekad dva i pol. U stvarnosti, međutim, i ovaj lovostaj traje skoro dva mjeseca, budući da su u blagdanskim danima rijetki ribari koristili mogućnost produžetka rada do kraja prosinca.

Radno razdoblje ribarima neće dugo trajati. Svijetlit će šest, sedam, eventualno osam noći, ovisno kako odluči zapovjednik i kako se bude lovilo, pa opet na čvrsti vez. U subotu, 27. veljače, pun je mjesec, noći su svijetle, brodovi plivaričari ne mogu raditi.

Narod se zaželio plave ribe. To je činjenica. Dugo je nije bilo. Istina je, neki trgovci imali su u ponudi dubokosmrznute srdele. Jadranske, to su posebno isticali!

Ribari se pripremaju za nastavak poslovanja, moglo bi se reći početak ovogodišnje ribolovne sezone. Zimsku pauzu mnogi su iskoristili za rad na brodovima i alatima, za redovni remont. Kad počnu raditi, za takve zahvate nema vremena, tada se obavlja samo ono neophodno.

Zanimljivo je spomenuti da je zakonodavac propisao količinu ribe koju svaki brod smije uloviti do kraja veljače. U obavijesti Uprave ribarstva resornog Ministarstva poljoprivrede stoji: "U razdoblju od 16. veljače u 12 sati do kraja veljače na snazi je ograničenje ukupnog ulova svih vrsta po plovilu koje iznosi 40 tona." Teško da će nekome od brodova to uspjeti. U zimskim mjesecima ulovi su skromniji, a uz to malo je radnih dana. Neka se još uplete i nevrijeme, što je lako moguće, limit uistinu postaje bespredmetan.

Službene obavijesti ponekad djeluju zbunjujuće. Na stranici Uprave ribarstva pročitali smo informaciju što glasi: "Do 15. veljače u 24.00 na snazi je razdoblje privremene obustave ribolova okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom." To bi trebalo značiti da u ponedjeljak, 15. veljače brodovi mogu svijetliti. Jer s mrežom plivaricom - srdelarom radit će tek u utorak, u svitanje, a to je 16. veljače. Potom slijedi druga točka kojom se "od 16. veljače u 12.00 sati" do kraja mjeseca ulov ograničava na 40 tona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum