Održana kvalitetna tribina

VRSAR: Za problematiku reciklaže zainteresirala se tek tri stanovnika

| Autor: S. Br.
(S. BRAJKOVIĆ)

Druga tribina na kojoj je građanima općine Vrsar predstavljena izgradnja reciklažnog dvorišta, održana je u prostorijama Mjesnog odbora Gradina, naselju u kojem je izgrađeno reciklažno dvorište i koje je pred neposrednim otvaranjem i puštanjem u rad. Tribinu je vodio predstavnik tvrtke "Logička matrica" iz Zagreba, Drago Pavlek, uz asistenciju Renate Šeparić Petak i Maje Kirinić, dok su od strane Općine Vrsar prisutni bili zamjenik načelnika Franko Štifanić i šefica Odsjeka za komunalno gospodarstvo Nirvana Posavčević.

Drago Pavlek podsjetio je da je taj projekt, vrijedan 4 milijuna kuna, sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda, u iznosu od 3,2 milijuna kuna a ostatak od 800 tisuća kuna pokriva Općina Vrsar. S projektom se započelo još 2005. godine, a početak rada predviđen je za 1. prosinca ove godine. Već za narednu godinu u njemu je predviđen prihvat od 300 tona otpada kojeg čine razni metali i metalna ambalaža, otpadne gume, papir, kartoni, plastika staklo, jestiva ulja, kiseline, pesticidi, baterije, akumulatori, što je samo mali broj od 48 vrsti otpada kojeg će stanovnici općine Vrsar moći besplatno donositi u reciklažno dvorište u Gradini, dok će se za ostale koji nisu s područja općine Vrsar, naplaćivati prihvat otpada po za to utvrđenoj tarifi. Pavlek je podcrtao korisne učinke koji će se proizvesti dovoženjem otpada u reciklažno dvorište a očitovati će se kroz uštedu energije, manjim onećišćenjem okoliša, uštedu prirodnih resursa, smanjenjem odlaganja u deponije i zaštiti prirode, jer će se sav otpad slati na recikliranje za to ovlaštenim tvrtkama. Nirvana Posavčević izvijestila je da je Općina Vrsar već potpisala ugovor s porečkom Uslugom o upravljanju reciklažnim dvorištem Gradina u kojem Usluga preuzima jednog zaposlenika i određuje radno vrijeme prijema otpada.

Ovoj tribini prisustvovala su nažalost samo trojica građana, pa je u zraku ostalo visjeti pitanje radi li se o nezainteresiranosti stanovnika zbog kojih je i uloženo 4 milijuna kuna ili o loše odabranom terminu Općine Vrsar kao organizatora tribine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of