Na današnji dan u Glasu Istre, godina je 1977.

VREMEPLOV: Pulski sud 25-godišnjaku, koji je mrtav pijan skrivio nesreću s jednom lakše ozlijeđenom osobom, odrapio godinu dana zatvora

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Glas Istre, 1977. godina

Glas Istre, 1977. godina


Afera oko nepravilnosti u radu pulskog Zavoda za zaštitu zdravlja dosegnula je svoj vrhunac. Najavljene su partijske mjere zbog političke odgovornosti pojedinih članova Saveza komunista (SK). A sve je započelo u ožujku 1976. kada je daktilografkinja upozorila Općinski komitet SK na neke nepravilnosti u Zavodu. Utvrđeno je, između ostalog, da su odluke o dopunskom radu neispravne "jer Zavod nema s odgovarajućim organizacijama zaključene ugovore o poslovnoj suradnji".

Problem je bio s primanjima ravnatelja koja su bila iznad društvenog dogovora za SR Hrvatsku, a i iznad visine najviše plaće u zdravstvenim radnim organizacijama. Naime, njemu je isplaćivan dodatak za dopunski rad, što mu je omogućio šef računovodstva Zavoda, o čemu nije obavijestio organe upravljanja. "Šefu računovodstva se zamjera i zbog odluke da se na ime minulog rada isplaćuje 30 posto od startne osnove, pa je tako isplata po osnovi minulog rada u nekim slučajevima bila jednaka osobnom dohotku za redovni rad pojedinih radnika." Novinar se pita što je pritom radila komisija samoupravne radničke kontrole, koja je trebala ispitati nepravilnosti, ali je utvrdila da je sve u redu. 

Nedovoljno komunista

Članovi SK su, nakon intervencije Komiteta, priznali da su zatajili. "U radu Zavoda njihova (članova SK, op. a.) je organizacija bila prilično u zapećku. A to se zna što znači. Na najodgovornijim radnim mjestima komunista nije bilo. Ili, nije ih bilo dovoljno", piše novinar. U članku se napominje da niti jedan rukovoditelj stručnih službi nije bio član SK, kao ni predsjednik sindikalne organizacije, ali ni ravnatelj, koji je u međuvremenu prešao u drugu radnu organizaciju. "I nakon što se sve zbroji i dobije barem približna, ali jasna slika tko je i koliko kriv za pojave u Zavodu, veći dio partijske organizacije u Zavodu kaže (kakvog li guranja glave u pijesak!) da su krivi nitko drugi nego - novinari."

Općinski sud u Puli odrapio je tešku kaznu 25-godišnjem vozaču koji je pijan prouzročio nesreću na pulskim ulicama. U toj je nesreći jedna osoba lakše ozlijeđena, ali je 25-godišnjak svejedno zaradio godinu dana zatvora, koja nije preinačena u uvjetnu, kao što je to obično bio slučaj. Očito je sudskom vijeću dozlogrdilo da se mladi vozači ponašaju neprimjereno pa se iskalilo na 25-godišnjaku kojem je u krvi izmjereno čak 1,96 promila alkohola, odnosno bio je mrtav pijan. Uz zatvorsku kaznu, sud mu je oduzeo vozačku dozvolu na tri godine.

U pulskoj se općini u 1977. planirala izgradnja zaobilaznice i Koparske ulice u Puli, a najavljeno je i asfaltiranje dionica Savičenta - Ferlini, Vodnjan - Fažana, Palediga - Orbanići - Divšići - Šaini, spoj Štinjanske s Fažanskom cestom i cesta Vodnjan - Barban.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini