Na današnji dan u Glasu Istre, godina je 1981.

VREMEPLOV GLASA ISTRE : Za vrijeme Festivala dežurni restorani u Puli rade do 2 iza ponoći

U Puli u srpnju prije 40 godina "problema u opskrbi gorivom neće biti, bit će dovoljno i pitke vode, osim što se kratkotrajne nestašice vode mogu pojaviti u najjužnijem dijelu općine". Puljankini marketi su dobro opskrbljeni, protupožarna zaštita je na višem stupnju spremnosti, Hitna pomoć je dobila novo vozilo, a na Transfuziji je dovoljno rezervi krvi. Spremni smo za špicu sezone, ali i sutrašnji početak 28. Festivala jugoslavenskog igranog filma

| Autor: Duška PALIBRK
(foto: Arhiva)

(foto: Arhiva)


"Danas tiho, vedro i veoma toplo. Poslije podne naoblačenje. More mirno. Sutra jugo, oblačno, kiša i grmljavina, a u nedjelju poboljšanje, svježije ali sa sjevernim vjetrom."

Ovo je prognoza za 17. srpnja 1981., a takvo osvježenje i nama bi dobro došlo danas, 40 godina kasnije, dok nas ne sustigne novi toplinski val koji stiže iz zapadne Europe. Tih 80-ih godina prognoza vremena imala je svoje istaknuto mjesto na naslovnici Glasa Istre, danas je pratimo na mobitelima, u realnom vremenu.

Prva je godišnjica puštanja u promet mosta Kopno - Krk: "Premašena su sva predviđanja: kolnikom grandioznog objekta za godinu dana prešlo više od milijun vozila!" Takav neočekivano velik promet Titovim mostom "ostvaren je u vrijeme poskupljenja - nafte, izvanpansionskih usluga i nekih restrikcija".

Kao da su danas otisnuti, čitamo i druge vijesti: "Devizni priliv od turizma u Hrvatskoj, prema podacima do 20. lipnja, iznosi nešto više od 361 milijun dolara. To je 38 posto više nego u isto vrijeme prošle godine"; "Ekonomska stabilizacija najveća je briga"; "Privredna kretanja u SR Hrvatskoj": u prvih pet mjeseci cijene su porasle za 47-48 posto, a plaće za samo 38 posto i ne prate troškove života koji su 42 posto veći, ali je industrijska proizvodnja u svibnju 4,7 posto premašila rezultate iz istog mjeseca lani, navode iz Zavoda za statistiku.

Tog srpnja 1981. Jugoslavija se za provedbu spomenute ekonomske stabilizacije zadužila kod tri kuvajtske investicijske ustanove za 250 milijuna dolara. Kredit treba vratiti u roku od sedam godina, nakon tri godine počeka. Drugi je, pak, kredit od 80 milijuna dolara za razvoj poljoprivrede i stočarstva u Makedoniji "dobijen po uobičajenim povoljnim uvjetima" od Međunarodne banke.

U Puli u srpnju prije 40 godina "problema u opskrbi gorivom neće biti, bit će dovoljno i pitke vode, osim što se kratkotrajne nestašice vode mogu pojaviti u najjužnijem dijelu općine". Puljankini marketi su dobro opskrbljeni, protupožarna zaštita je na višem stupnju spremnosti, Hitna pomoć je dobila novo vozilo, a na Transfuziji je dovoljno rezervi krvi. Sve je spremno za špicu sezone, ali i sutrašnji početak 28. Festivala jugoslavenskog igranog filma.

Za vrijeme Festivala marketi će raditi duže, do 21 sat (otvaraju se u 5.30!), a "do dva sata poslije ponoći dežurat će najbolji restorani Arenaturista, Delfin, Istra i Zagreb, koji nude sve vrste mesnih i ribljih specijaliteta. Dežurat će i novouređeni snek bar Obala".

Foto

U Areni su obavljena "posljednja skraćivanja i opšivanja" novog projekcijskog platna, šivanog prema mjeri novih nosača. Tijekom 12 festivalskih dana tu će biti prikazana 24 filma, dva svake večeri. Uvedeni su i kasnonoćni autobusi, na gradskim ali i prigradskim linijama, prema Premanturi, Medulinu, Vodnjanu i Peroju, koji kreću nakon završetka drugog filma, s nešto skupljim voznim kartama.

Te godine na pulskom festivalu režiser Rajko Grlić predstavlja se legendarnim filmom "Samo jednom se ljubi", a mala vijest u rubrici "S kraja na kraj Istre" otkriva da Grlić snima i dva 15-minutna filma o Plavoj laguni, jedan za domaće, drugi za inozemno tržište. Povod je 25 godina porečkog turističkog poduzeća koje je "sinonim jugoslavenskog turizma", a izrada filmova povjerena je filmskoj kući Croatia.

SOUR Plava laguna, odnosno njihova Radna organizacija Lagunaturist, u velikom je investicijskom zamahu. U ovu sezonu ušli su s novim hotelom i apartmanima Galijot na poluotoku Molindrio, novim objektima u Červarportu, hotelima za smještaj personala - "to je jedinstven pothvat u jugoturizmu" - i grade 48 stanova za svoje radnike, prenosi novinar David M. Fištrović riječi direktora Lagunaturista Šime Kalčića.

Za to vrijeme također turistički Rovinj bori se s nestašicom pitke vode jer nisu izgrađene vodospreme kako je planirano. "Turistička privreda troši 70 posto ukupne količine vode", a građani trebaju spašavati situaciju i štedjeti vodu, javlja dopisnik Glasa Istre te poručuje da treba prekinuti polijevanje sportskih terena, vrtova, pranje automobila i gradskih ulica. Već tada u Rovinju ljetuju i uče plivati žminjski pučkoškolci, a gradski odbornici odobrili su novu veliku investiciju - izgradnju novog proizvodnog kompleksa - "To će biti prva faza dolaska Istragrafike u Kanfanar".

Agropazin završava žetvu uljane repice u Motovunu i Komariji, a u tijeku je žetva pšenice i ječma, usporena radi kiša. (Kiša, što je to?) Na pulskoj Bunarini svečano je otvoren treći gat s 30 vezova, koji su u svega mjesec i pol dana dobrovoljnim radom izgradili uljanikovci, a "sutra jednodnevnom akcijom na završnim radovima tunela Učka svečano završava regionalna Omladinska radna akcija Učka 1981".

Histrioni, "ploveće kazalište glumačke družine", na jadranskoj su turneji i stižu u Istru. U Puli, Rovinju, Umagu, ali i Premanturi, Marčani, Fažani i Savičenti igrat će "Arheološka iskapanja kod sela Dilj", najnoviji komad Ive Brešana, i svoju lanjsku premijeru, Shakespeareovu "Oluju". Završna je večer 16. MAFAF-a u Puli, međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma, a u kulturnom Centru međunarodne federacije Muzičke omladina u Grožnjanu počinje druga smjena seminara za animatore i organizatore kulturnih djelatnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter