NA DANAŠNJI DAN U GLASU ISTRE, godina je 2001.

VREMEPLOV GLASA ISTRE: Brod s gostima talijanskog kreatora Ottavija Missonija nasukao se na Malom Brijunu

Brod s gostima talijanskog kreatora Ottavija Missonija nasukao se na Malom BrijunuTalijanski izletnici su potom iz Pule trima autobusima vraćeni u Trst. Istim autobusima, no sa značajnim zakašnjenjem, iz Trsta u Pulu doputovali su Puležani kojima je subotnji šoping na koncu donio gorak okus u ustima

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Arhiva Glasa Istre

Arhiva Glasa Istre


Havarija hidroglisera Calarossa talijanske brodarske kompanije Ustica Navigazioni na Malom Brijunu jedna je od istaknutijih vijesti u Glasu Istre od 22. svibnja 2001., na današnji dan prije 21 godinu. Kako je tada prenosio naš list, posada hidroglisera Calarossa, nakon što je u Trstu iskrcala Puležane, na izvanredni izlet na Brijune povela je 150 gostiju talijanskog modnog kreatora Ottavija Missonija. Umjesto u luku Velikog Brijuna, kapetan Calarosse, zbog neznanja ili nečijeg hira, kako su to onda opisali naši izvori, pokušao je s putnicima uploviti u lučicu Malog Brijuna u uvali Sv. Mikula.

No, plitko more u toj uvali te veliki gaz od oko četiri metra, doveo je do havarije jednog od dva brodska propelera. U pokušaju odsukavanja iz lučice, uz pomoć vlastitih motora, nastradao je i drugi propeler. Srećom, havarija nije imala većih posljedica za brod ni za njegove putnike. Kako se pisalo, to je dokazala i činjenica da je nakon što je Calarossa uspješno izvučena iz plitke brijunske uvale, uspješno je, iako vrlo sporo, doplovila do Riječkog gata u Puli sa svim talijanskim putnicima.

Talijanski izletnici su potom iz Pule trima autobusima vraćeni u Trst. Istim autobusima, no sa značajnim zakašnjenjem, iz Trsta u Pulu doputovali su Puležani kojima je subotnji šoping na koncu donio gorak okus u ustima.

tgrt

Predstavnik riječkog Jadroagenta Mladen Plovanić u ime svoje firme koja je prodavala aranžmane za šoping u Trstu hidrogliserom Calarossa, u tadašnjem razgovoru s novinarom iskazao je žaljenje radi izletničkog incidenta i ispričao se svim putnicima na neugodnom iskustvu.

Istaknuo je pritom i da bi autobusi s Puležanima stigli na vrijeme kući da nisu autobusi s talijanskim turistima "zapeli" na granici. Najavio je da će se linija za Trst normalizirati već idućeg dana, kad se na brodu zamijene oba razbijena brodska vijka. Naposljetku su radnici pulskog poduzeća Armižador obavili podvodne radove i zamijenili oštećene propelere. Anton Peruško, tadašnji načelnik sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije, kazao je da će se provesti i službena istraga kojom će se utvrditi svi elementi koji su doveli do havarije broda Calarossa.

Pisalo se i o uspješnom šestom susretu istarskih svirača usnih harmonika u Gračišću, na koji se odazvao velik broj posjetitelja. Svirači usne harmonike, koja se u raznim dijelovima Istre naziva drugačije, od organića, orguneta do vijulina, pokazali su svoje glazbeno umijeće na sveopće oduševljenje publike. Na gračaškom Placu nastupilo je oko četrdeset svirača malog instrumenta koji stane u svaki džep, a ukoliko je potrebno, "u rukama vješta svirača može zamijeniti i cijeli orkestar".

tgrt

Uz mnoštvo već dobro znanih starosjedilaca festivala "Zasopimo na organić", tog se puta ondje našlo i nekoliko debitanata iz Istre, jedan iz Kraljevice te jedan duo iz Rijeke. Najviše je, ipak, bilo solista, no nemali je broj bio i onih koji su svoju pjesmu izveli uz pratnju gitare, tube, bajsa ili nekog drugog instrumenta. Sveopće oduševljenje izazvao je Frane Merklin iz sela Vlašići kod Žminja, koji je lijevom rukom svirao organić, a desnom imitirao sviranje harmonike.

tgrt

Festival svake godine ugošćava nekog od glazbenika na usnoj harmonici, a tijekom 6. izdanja festivala to je bio Drago Mlinarec, legenda hrvatskog rock'n'rolla i vođa sastava Grupa 220. Mlinarec je izveo nekoliko svojih antologijskih hitova, a među gledateljima su bili poznati istarski glazbenici poput Livija Morosina i Bruna Langera.

tgrt

- Gračaški je festival u svojoj šestoj godini pokazao da čvrsto stoji na nogama, zauzimajući respektabilno mjesto među sličnim susretima. Festival je ustalio svoju standardnu izvođačku postavu, ima svoju vjernu publiku, a time i budućnost, pisalo se tada, a na koncu se to i dokazalo. Naime, tradicija ovog godišnjeg druženja u Gračišću, uz zvuke usne harmonike, nastavila se do današnjih dana. Festival je utemeljio poznati istarski istraživač tradicijske glazbe Renato Pernić, a nastavio ga je održavati njegov sin Daniele Pernić. Da taj instrument nije zaboravljen, ili rezerviran samo za vremešne glazbenike, dokazuju mladi izvođači kojih je sve više, kao i postojanje škole usne harmonike u tom istarskom gradiću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter